Arild Rønsen

Punkens egentlige gudfar er borte

Keith Emerson er død. Kanskje kan vi takke ham for at vi fikk Sex Pistols?

Han hadde konkurrenter, eller kanskje skulle vi heller si medspillere. Richard Wright i Pink Floyd, Rick Wakeman i Yes, Tony Banks i Genesis. Men det kan ikke herske tvil om atKeith Noel Emerson var keyboardistenes keyboardist. Så ble han da også den første tangentmannen innen rock som reiste rundt med en såkalt moog synthesizer.

Han har en relativt lang solokoarriere bak seg, men vil først og fremst bli huska som sjefen i The Nice og i den kommersielt sett langt mer suksessrike trioen Emerson, Lake & Palmer. Det er ikke tilfeldig at navnene kommer i denne rekkefølge, og det handler på ingen måte om alfabetet.

Mange mener at Keith Emerson sto i fremste rekke for å ødelegge rock ‘n’ roll. Det er et ståsted jeg ikke deler, men jeg kan forstå de som mener dette. Der rock ‘n’ roll skulle være enkel – sexy, enkelt og greit, tre grep – der søkteKeith Emerson musikalsk tilhørighet i store verk og komponister innen den klassiske musikken. Hans behandling av den russiske komponisten Modest Mussorgskys «Pictures at an Exhibition» burde illustrere hva jeg vil inn på.

Og dette skal folk som sverger til den enkle tregreps-rocken tenke på: Pete Townshend har en høy stjerne i disse miljøene. Hvor langt unna Keith Emerson var han, da han komponerte sine legendariske rocke-operaer for The Who?

Lærdommen fra arven etter Keith Emerson bør etter min mening være at det er mulig å kombinere teoretisk skolering med et folkelig musikalsk uttrykk. Det er veldig bra at vi har rølpete rockeband som Backstreet Girls. Men det er sannelig også godt at vi har perfeksjonister som Jaga Jazzist og Susanne Sundfør!

Hvem middeklassegutten Johnny Rotten hata aller mest – Keith Emerson eller Rick Wakeman? Eller kanskje Genesis? Svaret får vi antageligvis aldri. Men ingen kan ta fra oss musikken som ble publisert under logoen til The Nice og Emerson, Lake & Palmer. Det var mye bra progrock!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.