Arild Rønsen

Flatfylla i Holmenkollen

Fyll og bråk i Holmenkollen. Hvorfor greier ikke et visst sjikt av idrettspublikumet å oppføre seg?

Jeg mener ikke å skjære all type idrettspublikum over én kam, men når hørte du sist gang om skikkelig fyllebråk på en musikkfestival? Ungdommen makter å samle seg i titusener, ta seg en øl, høre god musikk. Bare ha det digg. Til og med den velvoksne ungdommen på Norwegian Wood og OverOslo oppfører seg som konfirmanter.

Det er noe helt annet med idrettspublikumet. Jeg har fått mye pepper for å ta avstand fra ølservering på fotballtribunen, og ble i vide kretser ikke akkurat bedre forstått da jeg forsøkte å forklare mitt ståsted. I Vålerenga var det røster som mente at jeg «saboterte klubbens økonomi»!

Men det er ikke fotballsupporterne jeg tenker på i denne omgang. De gangene det blir bråk rundt en fotballarena har det helt andre årsaker enn at folk har skjenka seg for mye; da snakker vi om folk som har som misjon i livet å lage bråk. De tar seg sikkert en øl eller to, men alkoholen er ikke drivkrafta. Hooligans vil lage bråk også i edru tilstand.

Det begynner å bli noen år siden jeg var til stede ved et skøyteløp, men jeg husker en del besøk på Bislett midt på ’60-tallet, da jeg var 10-11 år gammel. Det var kult å stå i søndre sving og se Ants Antson og Kees Verkerk. Men miljøet på tribunen rundt meg er vel ikke det jeg husker tilbake på med størst glede. Det var rett og slett det motsatte av kult for en 10-åring å bivåne at foreldregenerasjonen ble møkkings før fjerde par skulle gå 5000 meter’n.

Og nå er det altså Kollen-publikumet. «Pene mennesker», vil jeg tro de fleste av dem oppfatter seg som. Det fins vel ingen dokumenterte tall, men jeg har en følelse av at Oslo vest er godt representert ute i skogholtene. Så blir det så mye sprit og øl ute i skauen, at mange ikke evner å innfinne seg med at det faktisk er fullt i after ski-teltet. Noen av dem som kommer seg innafor teltduken, syns det er på sin plass å pisse på gulvet.

Så det er kanskje først og fremst «finidretten» som har et alkoholproblem? Vestkant-Oslo har i så fall mye å lære av Klanens busser. Der er det servering, men Engas supportere veit å lade opp til kamp i hyggelige former. Når hørte du sist at det oppsto ordensproblem som følge av flatfyll utafor Ullevaal Stadion?

Men i Holmenkollen skjærer det seg. Når dagens nikkersadel får dominere løypene.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.