Arild Rønsen

Sterkøl, eller rusbrus for en connoisseur?

Næringslivs-Venstre vil ha sterkøl i dagligvarebutikken. En god idé?

Siden 1993 har sterkøl – øl med alkoholprosent over 4,75 – vært legal vare utelukkende på Vinmonopolet. Nå vil Venstre gjøre noe med dette, hovedsakelig av «distriktspolitiske årsaker». 15 store bryggerier har visstnok blitt til 160 små de siste åra, noe som – om vi skal tro Guri Melby (V) – har ført til at «folk drikker øl istedenfor sprit, at mange etterspør kvalitet mer enn kvantitet, og smaksopplevelser mer enn rusopplevelser». Ergo vil Venstre åpne opp for salg av øl opp til 7 prosent i butikken på hjørnet.

Høyre er delt på midten, og helseminister Høye sier nei – fordi forslaget etter hans oppfatning bryter med samarbeidsavtalen mellom Frp/Høyre & Venstre/Krf. Der står det nemlig at «hovedlinjene i dagens alkoholpolitikk skal ligge fast». Hva som skjer ved neste korsvei er uklart; denne avtalen har som kjent ikke gyldighet lenger enn til høsten 2017.

Jeg skjønner at det fins helsepolitiske argument for å opprettholde Vinmonopolet, og vi har da også (merkelig nok) fått EUs tillatelse til å opprettholde ordninga. Greit nok for meg, selv om jeg ikke helt forstår hvorfor nordmenn ikke kan ha samme forhold til alkohol som dansker og franskmenn. Minst en gang i året er jeg i Spania, der alt som fins av alkohol opp til 43 prosent er å finne hos et døgnåpent Spar – og, for å si det sånn; det er ikke spanjoler som fra tid til annen raver stupfulle gjennom gatene.

Men sterkøl i butikken? Jeg mener Sigrid Sollund stilte korrekt spørsmål i Dagsnytt 18; hun var inne på dette med kvantitet og kvalitet: - Det er vel ikke akkurat en connoisseur som vil etterspørre 7-prosents rusbrus på Rema …?

Hvorfor nettopp 7 prosent? Det er tenk på et tall. Et sted midt mellom pils og vanlig vin - og hvor lang er veien da opp til vin i butikk? For mange kunne jo det være en fristende tanke, men vin som dagligvare vil rive grunnen under hele vinmonopolordninga i løpet av ei uke. Den saken er i hvert fall tindrende klar.

Ergo bruker jeg sunn fornuft, og faller ned på det som er rådende alkoholpolitikk her i landet. Så lenge vi vil opprettholde Vinmonopolet, får folket pent greie seg med pils i butikken.

Men på ett punkt heier jeg på Venstre. Guri Melby vil «se på tax free». Jeg oppfatter dette som et signal om at hun vil skrote ordninga. Der er jeg all in, som det heter på god nynorsk. Det fins virkelig ingen – noen whatsoever – god grunn til at folk som har hatt råd til å reise utenlands, i tillegg skal få nikotin og sprit til halv pris. Om dette ikke vil være skadelig for bunnlinja i Avinor? Helt sikkert. Men da henviser jeg til Statsbudsjettet, der slike bevilgninger hører hjemme.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.