Arild Rønsen

DAGENS PRESIDENTSKAP: Skal folk virkelig tvinges til å gå så kjedelig kledd på jobb?

Utstråler dress og slips virkelig respekt?

Stortingets presidentskap har funnet det for godt å utstede dresskode.

Du skal leite lenge for å finne en kjedeligere gjeng i klesveien enn stortingsrepresentantene. Spesielt gjelder det mannfolka. Med svært få unntak kler de seg likt, hele gjengen. Nå slås det klart og tydelig fast fra høyeste hold at representantene « ... forventes å kle seg med respekt for nasjonalforsamlingen ... En bør unngå jeans og T-skjorte og å være for lettkledd på Stortingets talerstol».

Ifølge Dagbladets Gudleiv Forr anbefaler reglene «blå eller grå dress, hvit eller lys, blå skjorte og ikke for prangende slips. De kvinnelige representantene bør bruke drakt med skjørt eller bukse, eller kjole med jakke. Skoene bør være lukket og ikke for høye.»


JAMES DEAN: Hakket stiligere enn Olemic Thommesen.

Dette er virkelig dårskap i elitedivisjonen. Betaler vi virkelig folk for å finne på slikt? Presidentskapets tale overgås bare av Gudleiv Forr, som illustrerer galskapen ved å henvise til TV-programmet «Sommeråpent». I tilsynelatende fullt alvor skriver han: «Langs hele kysten ser det ut til at norsk dagligantrekk er T-skjorte og jeans. I alle fall alle menn ser ut som om de er amerikanske landarbeidere, slik de i mange år ble framstilt som cowboyer på film. Og det verste er: De bruker jo de samme klærne dag etter dag.»

Er det kanskje bare fleip fra Forrs side? Det virker ikke sånn.

Forr har helt rett i at dagligantrekk for folk flest i Norge er T-skjorte og jeans. Når «alle menn ser ut som om de er amerikanske landarbeidere», er det resultat at de fleste menn i dette landet har skjønt at det er meningsløst å finne opp noe på motefronten i etterkant av James Dean.

Klassikeren omkring antrekket på Stortingets talerstol stammer fra Arbeiderpartiets daværende representant Trond Jensrud. Jeg mener det må ha vært president Jo Benkow som lurte på om oslorepresentanten hadde vurdert å bruke slips? Hvorpå Jensrud repliserte at jo, det hadde han - men siden han i dag hadde valgt høyhalsa genser, hadde han kommet fram til at slips ville være upassende.

Har klær noe med respekt å gjøre? Ja. Om du skal i et selskap der vertskapet har forklart hvordan man forventes å gå kledd, og du kommer i helt andre gevanter – ja, så er det respektløst. Men i Stortinget er det ikke mye fest, for å så i det litt forsiktig. Her er det mandag hele året, mens alle mannfolka ser ut som om de skal på fest!

For stortingsrepresentantene er Stortinget en arbeidsplass, og der må man få lov å kle seg som om man skal på jobb. Og dress og slips er altså ikke arbeidsantrekk for nordmenn flest, som Forr korrekt påpeker. Jeg mener ikke at man skal gå på talerstolen i campingantrekk. Men hva er feil med ei reinvaska T-trøye, jeans, og et par matchende sko?

Holder man bedre innlegg om man har dress og slips? Neppe. For meg ville dress og slips vært et direkte drawback i debatten. Hvorfor? Fordi jeg finner dette antrekket direkte plagsomt å bære. Og det har ingen ting – absolutt ingen ting – med respekt å gjøre. Ikke når du er på jobben.

Hvilke regler NRK og TV 2 lager for sine nyhetsankre, skal ikke jeg legge meg bort i. Men våre folkevalgte bør faktisk få lov å kle seg omtrent sånn som deres velgere går kledt til daglig. Forutsatt selvfølgelig, at det er den type antrekk representantene føler seg mest komfortable i. I respekt for velgerne.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.