Arild Rønsen

Taylor Swift - ute på et mystisk vift?

Apple trekker tilbake sitt skjendige gratistilbud. Men hva har Taylor Swift med saken å gjøre?

Apple har for en gangs skyld havna i bakleksa, og de veit det. Da de for et par uker siden lanserte sin strømmetjeneste for musikk, var happeningen fri for nyheter. Ni år etter at Spotify ble lansert, hadde Apple intet nytt å by på. Det, er egentlig det eneste som var oppsiktsvekkende nytt i sakens anledning.

I lanseringsprosessen av sitt «nye» tilbud, vil Apple gi brukerne et tre måneders gratisabonnement – på bekostning av hvem? Rettighetshaverne! Låtskriverne! Produsentene! Plateselskapene! Alle som har gitt Apple innhold! Uten å ha spurt noen av dem som leverer innholdet, har de gitt bort millioner av låter i tre måneder! Frekkhetens nådegave, blir her til årets understatement.

Taylor Swift melder seg på: «Pay me, if you play me!» Forståelig, i og for seg – men i Taylor Swifts tilfelle komplett ubegripelig. Hun har jo for lengst meldt seg ut av hele strømmetilværelsen. Eller rettere sagt; hun har aldri stilt til start. Hun er ikke på Spotify, ikke på Tidal, ikke på WiMP – så hva er greia?

Taylor Swift representerer det stikk motsatte av Kari Bremnes i musikkindustrien. Kari Bremnes tjener tilnærma ingenting på strømming. Taylor Swift tjener veldig, veldig mye (om hun hadde deltatt) – men i egne øyne likevel alt for lite. Men det faktum at hun blander seg inn i en grein av industrien der hun strengt tatt ikke har talerett, gir likevel mening:

Fram til nå har hun solgt en god del album, og ikke minst er hun lasta ned flittig via iTunes. Nå er den tida over. Publikum har ikke lenger betalingsvilje, ikke en gang til en – 1 - dollar for en superhit. Ikke så lenge all verdens til nå innspilte musikk ligger på strømmetjenestene til den vanvittige summen av 9,99 dollar i måneden.

Det er stor uro under himmelen, men nå må musikkbransjen snart komme til en omforent løsning. Taylor Swift skal ha sitt, men det skal også Kari Bremnes. Kan dette virkelig være så vanskelig å finne ut av? Bransjen greide det jo den gang da, den gang da Sputnik solgte 100.000 kassetter på bensinstasjonene – og fikk betalt!

Så går verden framover eller bakover, eventuelt baklengs inn i framtida? That's the question.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.