Arild Rønsen

Fritt Ord til Tooji

Tooji har mista jobben sin i NRK. Og Charlo Halvorsen har gått i baret så søla skvetter.

Jeg oppsøker Youtube for å se Toojis omdiskuterte video, og hvilken beskjed får jeg? «Denne videoen kan være upassende for enkelte brukere» - vennligst logg inn! Hilsen Google! Det er en stund siden jeg skjønte at «storebror ser deg» og «1984» for lengst var forbigått av virkeligheten. Men her går grensa. Jeg skjønner jo hva Google har til hensikt. De gir vel blaffen i om jeg ser «upassende» videoer. Alt de ønsker, er opplysninger som gjør at idet jeg har plotta inn kjønn, alder, etc. etc. – pluss hvilken video jeg vil se – ja, så vil jeg bli bombardert av annonser som passer min «profil». Nix, sier jeg.

Det er ille nok med NSA og PST, men hvem i aller huleste har gitt et privat selskap lov til å drive denne typen etterretning? Samtidig innrømmer jeg glatt å ha gitt opp. Jeg skjønner at alt jeg foretar meg på nettet blir overvåka, og innretter meg deretter. PST følger meg på Twitter, og siden jeg sender denne artikkelen ut i atmosfæren via Twitter sparer jeg vel dem strengt tatt for ekstraarbeid.

For moros skyld, søker jeg samtidig opp Madonnas gjennomført fantastiske video til «Like a Prayer». Den ligger som du forstår fortsatt på Youtube – men hvor lenge? I løpet av fem minutter «har hun seg» med en kvinnelig, svart prest og en mørkhuda Kristus. Som til slutt havner bak lås og slå. Du skal leite lenge for å finne en mer symboltung pop-video. Og snart kommer Google og tar henne, selveste Madonna! Tro meg!

Men Tooji er forbudt! Det lille jeg har fått sett, er nydelige bilder av to menn som elsker hverandre. I all åpenhet, før englene daler ned foran alteret i Frogner kirke. Vakkert. Noen mener Tooji har «gått for langt», som fem på gaten i TV 2 sier: «Jeg har ikke noe imot hva han mener, men … ikke i kirken.» Men da har jo Tooji oppnådd nøyaktig hva han ønsker. For dette er helt sikkert:

Tooji har planlagt dette i detalj, som et svært veloverveid stunt. Tooji er en fornuftig ung mann. Skjønte han på forhånd at dette ville bli bråk? Let there bee no doubt. Det er ikke mulig å iscenesette bedre regi. Han provoserer, helt bevisst, og får fri tilgang til prime time i alle tv-kanaler. «Skrulla» fra Grand Prix! Men så viser det seg at han langt fra er noen «skrulle», slik vi vanligvis oppfatter uttrykket.

Tooji argumenter godt for seg. Ytterst saklig. Gang på gang utfordrer han likestillingsombud Sunniva Ørstavik: «Hvorfor er Kirken unntatt det liketillingsregelverket alle andre må rette seg etter?» Ørstavik vil ikke svare, hvilket får meg til å innse at Tooji har satt foten ned der det smerter mest.

Jeg er ikke medlem av statskirken, og ikke homofil. Men sjelden har jeg blitt mer opplyst i disse spørsmål, enn ved å se glimt av Tooji i Frogner kirke.

Sjefen for underholdningsavdelinga i NRK, Charlo Halvorsen, har – som følge av den aktuelle videoen - gitt Tooji sparken som programleder i MGP Junior. Fordi Tooji, som programleder, «skal være en rollefigur for barn og ungdom». Det er knapt til å forstå. Halvorsen, som starta sin karriere i «Revolvermagasinet», er tross alt mannen som har stått bak, eller gitt klarsignal, til mesteparten av en hel haug revolusjonerende drøye innslag i NRK – der «folket har rast».

Før Charlo Halvorsen (f. 1959) blir pensjonist, vil han se tilbake på denne avgjørelsen som et av de flaueste øyeblikkene i sin NRK-karriere.

Bare én institusjon kan rette opp denne fadesen. Tooji må tildeles Fritt Ords pris.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.