Arild Rønsen

Boikott av fotball-VM i 2018 og 2022?

Redaktør Frode Lia er krystallklar: NFF bør boikotte VM i fotball 2018 og 2022. Klok tale?

Oppfordringa om boikott kommer ikke fra hvem som helst. Frode Lia har greid det mesterstykke å gjøre Josimar til en tungvekter i norsk fotball. En bragd, i en tid da alle piler peker nedover for tidsskrift som hovedsakelig publiseres på papir.

Bakteppet er arrestasjonen av seks FIFA-topper, sikta for grov korrupsjon – først og fremst i forbindelse med fotball-VM i Russland 2018 og Qatar 2022. Det saklige grunnlaget for en eventuell boikott er det strengt tatt unødvendig å diskutere – i hvert fall i tilfelle Qatar. «Ugler i mosen» er i dette tilfelle et håpløst understatement.

Hva skal til for å gi mesterskapet til et land totalt uten fotballtradisjoner, der temperaturen gjør det umulig å spille fotball på angitt tidspunkt, og der nye stadioner og infrastruktur må bygges av fremmedarbeidere som jobber under reine slavekontrakter, der arbeidsforholda er så elendige at én arbeider dør annenhver dag?

Man behøver liksom ikke være Eva Joly for å skjønne at her har penger – veldig mye penger – bytta hender og lommer og jakkefor. Det er lov å håpe at arrestasjonene markerer et slags gjennombrudd i kampen mot korrupsjonen i FIFA. Har president Sepp Blatter kjent til ulovlighetene? Dumt spørsmål – om man ikke forutsetter at mannen er stokk dum, og det er han beviselig ikke.

En ny skandaleperiode begynner faktisk allerede lørdag, når Blatter hundre prosent sikkert gjenvelges, for fjerde gang. Det spekuleres nå i om Blatter har en plan for i det minste å komme seg ut av Qatar? Jeg syns det høres ut som lite sannsynlig. Til det er Blatter alt for nedsylta i sin egen organisasjons korrupsjonskultur. Jeg syns jeg ser FIFA-presidenten på barrikadene for slavene i Qatar!

Men så til spørsmålet om boikott: Bør Norges Fotballforbund (NFF) si nei til deltakelse i Russland og Qatar? Det saklige grunnlaget er det som sagt ikke noen vits i å diskutere. Men så til realitetene, ikke minst de sportslige realitetene.

Boikott av Russland og Qatar betyr i praksis nedleggelse av norsk landslagsfotball i klassen herrer senior fra 2016-2018, og fra 2020-2022. Vi snakker ikke bare om selve mesterskapene. Boikott må selvfølgelig også innebære at man heller ikke deltar i kvalifiseringa. Resultat: Norske fotballspillere som er drøyt 20 år eller eldre i dag, vil aldri ha muligheten til å spille VM. Neste mulige VM-kvalik begynner etter EM i 2024. Krise?

Ja. Svaret er, sportslig (og økonomisk) sett, et temmelig klart «ja». Noen vil trekke på skuldrene og si at det ikke kan være så nøye, all den stund lite eller intet tyder på at vi kommer til å kvalifisere oss til noe VM-sluttspill uansett. Dette er korttenkt. Kvalifisering innebærer 10-12 landskamper, mens deltakelse i et sluttspill for vårt vedkommende høyst sannsynlig får bråstopp etter tre matcher. For norsk landslagsfotball er altså kvalifiseringa mye viktigere enn selve VM!

Ropet om boikott minner mye om et lignende krav som ble reist i forkant av U-21 mesterskapet i 2013 i Israel. Tilhengere av boikott har riktig nok adskillig bedre tid enn hva palestinaaktivistene hadde for to år siden, men … Hvem skal Norge spille mot i mellomtida? Treningskamper mot Liechtenstein og Andorra?

Nei, her må det være mulig å finne andre kampmetoder. Hvilke? For det første tror jeg det er lurt å innse at kampen mot VM i Russland er tapt. Hva temperaturen i det politiske ordskiftet angår, var det synd at Russland ikke vant Grand Prix, men VM i fotball er tross alt noe helt annet.

Men Qatar? Er det mulig å stoppe det skandalearrangementet? Mulig. Men da tror jeg ikke veien går via en «boikott anno mai 2015». Da har man meldt seg ut av debatten, lenge før slaget kan komme til å stå.

Hvor sannsynlig det er å stoppe Qatar? Lite sannsynlig, vil jeg si. Men det er forsøket verdt! Og alt vi kan gjøre, er å kreve av NFF at de taler et klart og tydelig språk. Og i dette spørsmålet har vi – fotfolket i norsk fotball - faktisk en rimelig sjanse til å gjøre en forskjell.

Nå som Drillo også befinner seg blant fotfolket; kan ikke du Lia, som har god kontakt med mannen – arrangere et kort møte over en kaffekopp? Jeg stiller gjerne opp, og Drillo har peiling på taktikk!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.