Arild Rønsen

En herlig røst fra langt nede i sumpene

Rock, blues og soul fra dypt nede i Sørstatene. Men langt unna «sørstatsrock».

De slo gjennom med et brak i 2012, med debutalbumet «Boys & Girls» - et album som inneholdt megahiten «Hold On». Ikke hørt den? Ikke så rart, for de slo egentlig aldri gjennom i Norge. Hvorfor? Kanskje fordi de verken hører hjemme i NRK P1 eller Petre, og for all del ikke i P4 eller Radio Norge. Alabama Shakes er skapt for NRK P13, og den kanalen eksisterte jo ikke den gang.

Altså: Alternativ voksenmusikk.

Det oser Mississippi, i geografisk forstand ikke langt unna tilholdsstedet til tradisjonelle sørstatsrock-band som Lynyrd Skynyrd og ZZ Top. Dette er noe helt annet. Rock – men mest blues og soul.

Alabama Shakes frontes av den karismatiske vokalisten og gitaristen Brittany Howard. Hun synger mest i det lyse stemmeleiet, og har den sjeldne evnen til å skifte mellom falsett og «vanlig stemme» nesten uten at du hører det.

Her er ganske mye gitarer (og selvfølgelig bass og trommer), men først og fremst orgel og vibrafon. Ingen Stax-blåsere, en instrumentering denne musikken strengt tatt skriker etter. Likevel låter det tungt. Jeg tror forresten fett, er den rette karakteristikken. Seigt og fett.

Komposisjonene? 90 prosent av disse låtene er henta fra øverste hylle. En opplagt kandidat til å havne på Årets Top 10.

ALABAMA SHAKES
Sound & Color
Rough Trade


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.