Arild Rønsen

Tåler vi dette?

Nei til så godt som gratis bysykler - fordi de representerer "visuell støy"?

Byrådet i Oslo har fått fullmakt til å forhandle fram en avtale som vil gi byen 3000 bysykler, mot dagens 1300. Clear Channel får til gjengjeld økt sine reklameflater fra 275 til 795. Reklamen skal plasseres på sykler, i sykkelstativer, og ved stoppesteder for kollektivtransport.

SV mener reklamen er «visuell forsøpling som skaper støy», og jeg sitter hoderystende tilbake. Hva er problemet? Et bysykkelabonnement koster 120 kroner, og må kort og godt være et av de glupeste miljøtiltakene som er igangsatt i hovedstaden. Og ærlig talt – hvor belastende kan det være å hente ut en sykkel med reklame for eksempelvis «Skikjørernes reisebyrå»?

Jeg skulle gjerne gjort dette på privat basis. Om du har valget mellom en sykkel uten reklame, og en hvor det står «Jeg kjører DBS» - der den reklamefrie koster 4000 og den med reklame koster 2000, hvem ville du valgt? Jeg er i hvert fall ikke i tvil!

Det er likeledes mulig lillestrømlinger vil oppfatte en bil pryda med «Kjetil Rekdal kjører Peugeot» som forsøpling av trafikkbildet, men forbannelsen slutter nok omtrent ved innkjøringa til jernbanestasjonen på Lillestrøm.

Kort sagt tror jeg dette med «visuell forsøpling som skaper støy» er noe som fins oppe i hodet på miljøaktivister langt ute på venstresida og hos de «blokkuavhengige» delegatene i MDG. For folk flest, er dette et ikke-problem.

Jeg skulle forstått problemstillinga, hvis Clear Channel hadde krevd reklameplakater i Nordmarka. Men midt i byen? Vi lever i et land der mange betaler ekstra dyrt for å gå rundt som levende reklameplakater for merkevarer som Adidas og Louis Vuitton. Og så skal vi være bekymra for noen skilt som blir satt opp der folket kan disponere sykkel - så å si gratis?

Hvem er det egentlig som lar seg provosere av reklame for kinofilm, sjokolade og undertøy på T-banen? Og hvem kommer opp med en lykkeligere løsning for fellesskapet, enn at privatkapitalistene betaler for de fornuftige miljøtiltakene?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.