Arild Rønsen

En glup idé fra Christian Tybring-Gjedde?

Flyktningmottak i stor skala, i FN-regi? En god idé.

Det er rart å se hvordan ryggmargsrefleksen fungerer. Frp's Christian Tybring-Gjedde har en egen evne til å utløse den.

I forrige uke foreslo Tybring-Gjedde et flyktning- og asylsøkermottak i Tyrkia. Herfra kunne de som har behov for beskyttelse fordeles til varige mottakerland. En glimrende idé, syntes jeg. Men ble dessverre ikke overraska da Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann, Eirik Sivertsen, uttalte seg på autopilot: «Det høres ut som en dårlig idé … Forslaget er dårlig fundert og uten rot i virkeligheten.»

Hva mener Sivertsen i dag, nå som LIM (likestilling, integrering, mangfold) har fremma et identisk forslag? Med den forskjellen at mottaket for eksempel skal opprettes i Tunisia, altså på andre sida av Middelhavet. I Afrika, men med tanke på fast bosetting i europeiske land. Uten at verken Tybring-Gjedde eller LIM har vært spesielt detaljerte, er det så vidt jeg kan forstå bare geografien som skiller forslagene.

Tybring-Gjedde nevnte Hellas som et alternativ. Men hva med Israel, Grand Prix-landet midt mellom Europa, Asia og Afrika? Halvparten av landet er ubebodd, og nasjonen er vant til å ta imot tilreisende.

Her må vel statsminister Netanyahu ha en glimrende mulighet til å sminke sitt frynsete image?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.