Arild Rønsen

Dronningene møtes på Times Square

Det kan ikke gjøres vakrere. Og dette skal, tro det eller ei, faktisk oppfattes helt bokstavelig. Vakrere kan det ikke gjøres.

Dette er på alle vis et oppsiktsvekkende album. Det, til tross for at vi snakker om et cover-album. Cassandra Wilson sings Lady Day! Her er forventningene skrudd så skyhøyt til værs at det nødvendigvis måtte bli enten eller. Mageplask eller et historisk, vakkert svalestup.

Jeg hørte deler av dette materialet live på Nasjonal Jazzscene i fjor høst. I studio er alt finpussa, og resultatet skinner som den vakreste diamant.

Billie Holiday (1915-1959) rakk gjennom sitt korte, turbulente liv å etterlate seg en evig signatur. Lady Days røst, hennes intonasjon, hennes gjennomførte feeling … Den som først hadde kommet i kontakt med henne, kom liksom aldri unna opplevelsen.

Cassandra Wilson angriper verket fra alle fronter. For det meste med et relativt stort band inkludert strykere, og gjerne en silkemyk klarinett. Likevel låter det ofte som hun spiller med et nedstrippa jazzband, det låter blues, det låter rock i balladeformat. Hør hvem hun har bedt med seg i studio: Produsent Launay, som mange vil forbinde med navn som Nick Cave, Yeah Yeah Yeahs og Arcade Fire, stjernegitaristene T-Bone Burnett (Elvis Costello, Bob Dylan, Roy Orbison) og Nick Zinner – for å toppe det hele med trommisen og bassisten fra The Bad Seeds, Thomas Wydler og Martyn P. Casey.

Man kommer ikke nærmere et stjernelag, om man vil at resultatet skal bli musikk av typen jeg har skissert ovenfor.

Det er vanskelig å si noe nytt og fornuftig om Cassandra Wilson som vokalist. Hun er komplett, og utfordrer aldri sitt stemmeleie til ytterkant. Hun veit hvor hun hører hjemme, og det er ikke akkurat som koleratursopran. Sade kan være en god musikalsk referanse, på så mangt et vis.

Hvis det hadde vært mulig å ta bilde av alle disse sangene, skulle jeg kledd stua mi med de fotografiene.

CASSANDRA WILSON
Coming Forth By Day
Sony Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.