Arild Rønsen

Hvorfor går vi på fotballkamp?

Hvorfor er det en dårlig idé å åpne for øl- og vinservering på fotballkamper?

Jeg ante lite eller intet om hvilket engasjement det skulle skape, da jeg i går tok røft og kort til orde for at øl på tribunen er et dusteforslag. La meg forklare, i litt lengre vendinger enn hva kommentarfeltene inviterer til.

Jeg ser halvannet argument i favør av øl og vin på stadion.
1) Det blir penger i kassa til klubben – for meg betyr det Vålerenga.
½) Det kan være hyggelig for folk å ta seg en øl mens man ser fotball.

Begge argumentene har en viss substans. Likevel, til punkt 1: Har noen regna på hvor mye klubben tjener på å servere øl og vin – relatert til et salg som vel til en viss grad vil gå på bekostning av brus og pølser? Til punkt ½): Det kan være hyggelig med en øl, men kan ikke ølserveringa like mye komme til å være en elendig distraksjon?

Jeg mener det overordna spørsmålet handler om trygghet. Stemninga supportergjengene imellom er ofte intens nok, om den ikke skal fyres opp med øl og vin. Hvis forslaget går gjennom, tar jeg det for gitt at bortesupporterne skal få sin pub, mens Klanen får sin - eller kanskje sine?

Om jeg kjenner Klanens og mine egne vaner rett, vil det bli jævlig lange køer dersom den/disse pubene ikke har plass til mye folk. Vi snakker i realiteten om å flytte Bohemen og Vertshuset og Diverse Engabusser til Ullevaal/Ny Stadion, og samtidig gjøre kranene lett tilgjengelig også for alle dem som ikke vanligvis drikker øl før og etter en fotballkamp. (Jeg håper jeg aldri kommer til å se skiltet ”Klanen Only”!)

Noen mener at dette har med ”demokrati” å gjøre. Så lenge fiffen på VIP-plassene får ta seg en øl – ja, så skal faen skjære meg også vanlig folk få lov! Dette er – med respekt å melde – et dusteargument. Om det skulle ha relevans, burde det vendes i motsatt retning: Hvorfor i all verden serverer man alkohol for VIP’ene?


VI LEDER! Må vi virkelig ha en pub inne i dette gledeshysteriet?

Jeg har vært på VIP-området noen få ganger, i embeds medfør, for å intervjue nåværende og aldrende stjerner in front of a live audience. Det er vanligvis svært hyggelig, og ingen skal fortelle meg at den vanlige VIP’eren – vi snakker i all hovedsak om veldig gjennomsnittlige mennesker – går på VIP’en fordi de der har tilgang til øl og vin.

Det fins selvfølgelig ingen statistikk. Men mitt tips, bygd på egne erfaringer, er at de fleste VIP’erne lesker seg med vann og brus og kaffe. (De som jobber i den litt mindre eksklusive kafeen som heter Henger’n, kan sikkert bidra med en slags oversikt over hvor mange som velger øl, og hvor mange som foretrekker cola til pizzabiten. Mitt tips er at sistnevnte alternativ kommer ut som en soleklar vinner.)

La meg i samme slengen avlive myten om at pressekorpset lever et slags VIP-liv på Ullevaal. Journalistene får vanligvis valget mellom enkel (men godt tilberedt, servert av Enga-frivillige!) la sagne eller pølser og lomper. Noen ganger er det bare kaffe og kjeks. Sistnevnte alternativ er helt ok, om noen spør meg. Hvis klubben skal spare penger; hvorfor i all verden skal vi bruke penger på godt betale journalister som for alt jeg veit har diettpenger i tariffen for å jobbe søndager?

Men dette var distraksjoner, akkurat som jeg tror øl og vin vil være distraherende for folk som egentlig er på Ullevaal for å se en fotballkamp – ikke for å stå i ølkø. Jeg hører noen snakke om at det jo er lov å kjøpe øl og vin i operaen. Ja, men publikum reiser seg jo ikke fra sine stoler midt under forestillinga for å gå i baren! Og igjen; jeg tar det for gitt at tanken ikke er å ha ølservering bare i pausa? Om så skulle være tilfelle, vil jo ikke flere enn 30 folk få servering – om man da ikke tenker seg at hele Vestbredden og Gaza skal være ”pub”!

Mitt standpunkt i saken bunner i egen erfaring. Jeg har plass på pressetribunen på Ullevaal, og altså fri tilgang til kaffe. Jeg pleier som regel å ta med meg to kopper ut på tribunen til hver omgang. På det viset slipper jeg avbrudd i fotballkampen. For det er vel derfor vi er der? For å se en fotballkamp?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.