Arild Rønsen

En innsidejobb, indeed!

Den korrupsjonssikta polititoppen Eirik Jensen bør toppe salgslistene til langt over julesalget.

Jensen har sittet i varetekt i nesten 100 dager, uten at han – så vidt jeg forstår – har fått noen klar forståelse hva han er sikta for. I varetekt må Jensen ha gjennomgått det sanne Kafka-helvete. Alt vi veit, er at det handler om korrupsjon og store kvanta narkotika.

Boka han har skrevet handler ikke om dette. Det vil si; den handler ikke om Jensens sak spesifikt. Til gjengjeld handler den jævlig mye om organisert kriminalitet. MC-gjenger, A- og B-gjengen, Young Guns, og diverse store og mindre store kjeltringer – i all hovedsak på narkotikamarkedet. Det sentrale i den fortetta fortellinga, er at Jensen har snakka med dem alle. Kjeltringene – så å si alle. Han har gått i dialog. Noen av dem har han muligens kjent for godt.

Det er Jensens metode. Dialogen. «Man må ha skoa på», for å bruke hans eget uttrykk. Utlagt: Politiet får ikke bukt med kriminaliteten uten å kjenne de kriminelle miljøene. Personlig. Her ligger det kriminalpolitiske budskapet, det som mest gjenspeiles helt mot slutten av boka. Jensen beskylder Oslo-politiet for å skusle vekk alt han og hans folk bygde opp. Politiet snakker ikke lenger med «gjengene». Der Jensen bygde tillit til de potensielt farlige folka, sitter politiet nå på stadig flere kontorstoler. De sitter der og ser på, mens livet utafor – virkeligheten – får seile sin egen sjø.

Jensen skildrer spektakulære hendelser i fleng, og er det kanskje flere enn jeg som ikke visste at Forsvaret blir brukt direkte i aksjon mot narkolangere? Jeg er ikke motstander av det, i hvert fall ikke sånn på stående fot - men veit Stortinget om dette?

Boka er utarbeida i samarbeid med Thomas Winje Øijord, og er oppsiktsvekkende godt skrevet. Noen ganger er virkelighetens Harry Hole helt på linje og innen rekkevidde, også språklig. Et eksempel - fra den gang «enkelte medlemmer i Hells Angels satt seg fore å pulverisere klubbhuset til Bandidos i Drammen og samtidig ta knekken på lederen Michael Garcia ‘Lerche’ Olsen. De lagde en bombe av diesel og kunstgjødsel på flere titalls kilo, og den reduserte Bandidos-lokalet til et krater i bakken.»

Om det blir film av denne boka? Teit spørsmål.

Jensen har blitt 57, og kan gå av med pensjon når han vil. Og denne mannen vender garantert ikke tilbake til tjeneste på Grønland politikammer. Derfor kan han også snakke så fritt. Det skal vi være glad for. For dette portrettet av livet til en politimann som ofra alt, ikke minst familien, i tjeneste for de han mente han var ansatt for å tjene – folket – er både politi- og litteraturhistorie.

Hva som skjer i den eventuelle rettssaken, skal jeg ikke spekulere i. Mitt tips er at tiltale frafalles – hvorpå Jensen kan nyte sitt otium på en klekkelig erstatning fra den norske stat. Det spleiselaget blir jeg i så fall mer enn gjerne med på.

Jeg finner bare én feil – tittelen. Både språk og innhold går soleklart i retning «På innsida». Ellers er det acht komma zei og zechs komma sieben over hele linja. Hvilket betyr full pott.

EIRIK JENSEN
På innsiden – Historien om mitt politiliv
Kagge forlag


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.