Arild Rønsen

Hvor er Palkom?

Kåre Willoch gikk i baret, men blir urettferdig behandla.

I 2008 får Willoch spørsmål i Dagsnytt 18 om han tror Obama kan gjøre noe med den fastlåste situasjonen i Midtøsten. Svaret innledes slik:

- Det ser jo ikke lyst ut, for han har jo valgt en stabssjef som er jøde.

I samme program sju år seinere, sier Willoch at svaret dessverre ble noe «kort». Det han egentlig mente å si, var at han syntes det var uklokt å velge en uttalt pro-israeler, en mann som sågar hadde meldt seg til frivillig tjeneste i den israelske arméen, til en så viktig post. Det er lov å svare «kort» i radio, programlederne pleier jo å like det særdeles godt.

Det kan ikke være tvil om at Willoch her kom feil ut. Men når den vanligvis så sindige og kloke Mona Levin bruker dette mot Willoch sju år i ettertid - etter at Willoch, «gang på gang på gang» som han sier, har forklart hva han mente – er det bare er trist. Alle som vil forstå, veit at Willoch ikke er «mot jøder».

Men hva mener Palestinakomitéen om angrepene på jødene?

Palestinakomitéen blir ofte, helt uberettiga, beskyldt for ikke å skille mellom jøder og den israelske staten. Men hvorfor er det så tyst fra den kanten i dag? Angrepene på synagogen i København og den jødiske butikken i Paris må jo være en lissepasning til palestinavenner som ønsker å markere at de ikke er mot jøder, men mot staten Israels okkupasjonspolitikk!

Jeg publiserte denne uka en artikkel om dette på mine hjemmesider. I den anledning fikk jeg kontakt med ledelsen i Palestinakomitéen, som kunne forsikre meg om at det ble utarbeida «en tekst om antisemittisme og islamofobi i skrivende stund».

I skrivende stund, tre døgn seinere, er det like tyst. Ikke ett ord er å finne på Palestinakomitéens hjemmesider.

Jeg er opptatt av dette. Dels fordi jeg støtter Palestinakomitéen, dels fordi jeg registrerer at den vanlige muslim blir avkrevd svar hver gang en gærning som sier han er muslim har utført en voldshandling: «Ta avstand!» Denne gangen syns jeg det ville være på sin plass at Palestinakomitéen tok avstand. Høyt og tydelig! Nå har de faktisk fått en ny lissepasning servert, idet unge muslimer skal danne en fredsring rundt synagogen i Oslo lørdag, i sympati med den jødiske minoritet. Hvorfor i helvete – unnskyld språkbruken – henger ikke Palestinakomitéen seg i det minste på dette fantastiske initiativet?

Barack Obama sier hans nasjon ikke er i krig mot islam, men mot folk som misbruker islam. Det er i det minste et godt utgangspunkt. Folk skal ikke dømmes ut fra hvilken gud de tror på, eventuelt hvilken gud de ikke tror på. Man blir ikke terrorist verken av å gå i kirken, i moskeen, i synagogen, eller på møte i Human-Etisk Forbund.

Jeg håper å finne et gammelt «Fritt Palestina»-merke i skuffen. Så kommer jeg, den gudløse, til synagogen i Bergstien lørdag klokka 18.30.

Ukas lydspor: Avishai Cohen Trio – «From Darkness». Hvis du ikke syns noe særlig om dette, kan du like gjerne glemme den sjangeren som heter jazz.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.