Arild Rønsen

Mesterlig!

Prøv deg på litt suveren jazz, da vel!

Han ble født i Os, Hordaland det herrens år 1985, men har etter hvert bosatt seg i København. Han er grossist i diverse stipendiater, og hans største meritt så langt i karrieren har vært bestillingsverket «Lion» som han framførte med Trondheim Jazzorkester under Moldejazz 2012 – og som ga ham Spellemannprisen to år seinere.

Nå leder han en kvintett som vel ikke har fått noe navn så langt, men som med nødvendighet vil komme til å gå under navnet The Pinball Quintet. Foruten Neset på tenor- og sopransaksofon, består den av Ivo Neame (keyboards), Jim Hart (vibrafon og marimba), Petter Eldh (bass), og Anton Eger (trommer).

Så godt som alt materialet er signert bandlederen – og det låter så fint at det er til å grine av! Som saksofonist sammenlignes han ofte med Jan Garbarek, og den sammenligninga er ikke helt av veien. Det er heller ikke helt i tåka å sammenligne The Pinball Quintet med den legendariske «Belonging»-kvartetten med Keith Jarrett, Jan Garbarek, Palle Danielsson og Jon Christensen.

Dette albumet er fylt med flotte melodier, men er nok prega av mer «ute» partier enn hva Garbarek stelte med midt på 70-tallet – for ikke å snakke om hva den samme mannen har holdt på med de siste 20 åra av sin karriere.

«Pinball» er et stykke mesterlig moderne jazz, med dype røtter i alt som har skjedd i jazzen på denne sida av John Coltrane.

MARIUS NESET
Pinball
Act Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.