Arild Rønsen

Er søndagsåpent et spørsmål om miljøet?

Bør butikkene også holde stengt lørdager? For å spare miljøet?

En ny rapport forteller at forurensing fra transport vil øke med 10 prosent om det åpnes for søndagsåpne butikker. Energiforbruket knytta til oppvarming av butikklokalene vil øke med 10,7 prosent. Ifølge Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet, vil dette til sammen utligne halvparten av satsinga på elbil.

Jeg betviler ikke beregningene, selv om de selvfølgelig må bygge på usikre prognoser. Ingen kan for eksempel vite med sikkerhet hvor mange av oss som vil komme til å benytte anledninga til å gjøre innkjøp søndager. Poenget er at slike innspill virker mer forkludrende enn oppklarende. Man kan jo like gjerne snu saken på hodet, og regne ut hvor mye miljøet vil tjene på at butikkene også har stengt lørdager, eller hva?

Dette minner meg litt om pelsdyrdebatten, der enkelte av de som fører ordet er ekstremister som avviser enhver form for husdyrhold. De var ikke alt for høylytte i siste runde, det skal de ha – men slike holdninger skaper avstand til vanlige folk. Sånn tror jeg miljøargumentet fungerer i debatten om søndagsåpne butikker.

Mitt tips er at de fleste tenker omtrent sånn: Dette kan da ikke være mulig? Om vi handler litt mat en søndag, da gjør vi det nok på vei hjem fra hytta – og da kan vi vel umulig ha forurensa mer enn vi gjør til vanlig? Eller: For oss er søndag som regel kinokveld; ødelegger vi klimaet om vi da kjøper med brød og egg og bacon på hjemveien? Jeg skjønner at varene skal transporteres, også en søndag. Men ærlig talt; her snakker vi marginale størrelser. Det handler vel ikke om stort mer enn brødbilen?

Argumentene mot søndagsåpne butikker står fjellstøtt. Derfor kjemper både arbeidstakere og arbeidsgivere med nebb og klør for å hindre høyre-ideologene i å få det som de vil - for dette er nemlig bare ideologi. Folk flest vil ha en annerledes dag, og folk flest skjønner at det å sende 300.000 ansatte i varehandelen ut i jobb også søndager vil ha konsekvenser for livet i 300.000 familier. Søndagsåpne butikker vil endre livet i sterkt negativ retning for en million mennesker.

Dette skjønner folk flest, liksom folk flest skjønner at argumentet om at «ingen skal pålegges å holde åpent» er bare surr. De som driver butikk i en kjede, kan ikke velge - ikke dersom senterledelsen bestemmer at senteret skal holde åpent. Og hvis klesbutikken i senteret holder åpent, kan ikke hun og han som driver klesbutikk rett over gata «velge». Høyre/Frp-regjeringa er vanligvis godvenner med det markedet de mener skal løse alt, men i dette tilfelle later de som om de ikke skjønner noen verdens ting.

Helt til slutt, et lite tips til de som er opptatt av å begrense tilgangen på alkohol. I henhold til dagens alkohollov, har Vinmonopolet ikke rett til å holde åpent søndager. Men – når hele senteret ellers holder åpent …? Hvor «idiotisk» er det ikke at det ikke også er mulig å kjøpe seg ei flaske vin til søndagsmiddagen? Hvis Høyre og Frp blir enig om en slik «fornying/omstilling/forenkling», vil de temmelig sikkert få med seg Venstre.

«Folk må få velge selv», ikke sant? Med ett viktig unntak – folk som jobber i butikk.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.