Arild Rønsen

Hva gjorde Adan feil? Ingenting

Var han ikke bare rett og slett en modig politisk aktivist, mexicaneren?

«En sikkerhetsskandale», heter det i Aftenpostens leder. Og selvfølgelig var det en sikkerhetsskandale. Når politiske aktivister greier å ta seg inn i Oslo rådhus under selve utdelinga av Nobels fredspris – hvor i dette landet er det da umulig å lure politiets sikkerhetsvakter?

Men ingen snakker om selve saken. Malala har rett, igjen. «Når jeg ikke blir redd for alt det andre som skjer rundt meg, hvorfor skulle jeg bli redd for dette?» spør hun. Den mexicanske studenten, 21 år gamle Adan, viste seg å ha utelukkende fredelig formål. «Vær så snill Malala … snakk om Mexico», sa han før han bryskt ble geleida ut. Og Malala? Hun bare smilte.

Så hva er status? Adan gjorde noe en hel venstreside egentlig burde heie på. 42 mexicanske studenter er savna. Én er funnet drept. Mye tyder på at alle de andre har lidd samme skjebne. Morderne befinner seg i narkotikakartellene og i et korrupt politikorps. Har ikke studenten en selvfølgelig rett til å benytte enhver anledning til å gjøre verden kjent med hva som skjer i sitt hjemland? Og hvilket arrangement i verden kunne han ha pekt ut som ideelt, om ikke utdelinga av Nobels fredspris?

Opptrinnet ble en skamplett på den glamorøse ramma rundt prisutdelinga, og en skandale for oslopolitiet. Men den mexicanske studenten lyktes til overmål med sitt ærend. Heldigvis.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.