Arild Rønsen

Odd Børretzens uforlignelige stemme

Det er så du hører ham – og det var ikke lite han hadde på hjertet!

Jan Erik Vold fikk nylig Kulturrådets ærespris, der juryen i sin begrunnelse blant annet framhever Volds evne til både å være en foregangsmann i moderne lyrikk og til å gjøre alt på en måte som gjør ham til en folkekjær poet. Mye av det samme kan sies om Odd Børretzen (1926-2012). Han var definitivt folkekjær, og i likhet med Vold hadde han underfundighetens nådegave, liksom de begge har gjort diktopplesning til en helt ny kunstform.

Men det fins ulikheter. Der Jan Erik Vold i hovedsak har henta inspirasjon fra beat-generasjonen av amerikanske poeter, som leste dikt til jazzmusikk allerede på ’50-tallet, valgte Børretzen seg norske visekomponister – i første omgang Alf Cranner og Lars Martin Myhre. Han gjorde kanskje spede forsøk på å synge ved enkelte anledninger, men den mest treffende karakteristikken er nok kåsør. Jeg vil tippe både Cranner og Myhre tidvis har vært litt usikre på hvor de skal plassere 1’ern i neste takt. I hvert fall må de ha vært usikre på om vokalisten hadde greie på hvor de var i låta!

Boka er kronologisk bygd opp, og starter med de legendariske dialogene Børretzen og Julius Hougen lagde for NRK radio. Pensjonistene – de på gamle Hammersborg, du vet. Disse tekstene er skrevet ned ord for ord, uten tanke på det grammatikalske. Det gir en fin flyt, og ja – du hører dem mens du leser. Men her må for all ikke ha dårlig tid! Da forsvinner mesteparten av moroa!

Og det er sånn du helst bør bruke denne boka. Les den i ro og fred, i stillhet. Og skal du ha musikk til arbeidet, gir vel det musikalske følget seg sjøl?

Redaktør Lars Ulseth har fått hjelp litt her og der, men har hovedansvaret for et imponerende stykke arbeid. Dette er feel good fra A til Å, selv om Odd Børretzen sjelden eller aldri sa noe som ikke også hadde en dypere mening. Jeg mener; livet … livet er jo så …

ODD BØRRETZEN
Da sier vi alt dette!
Samlet sanglyrikk & utvalgte tekster -1967-2012
Lars Ulseth, red.
Aschehoug


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.