Arild Rønsen

Steng ned faenskapet! Øyeblikkelig!

Kan villdyr i bur få anledning til et liv i «naturlig adferd»?

Jeg står målløst tilbake foran tv-skjermen. Utspiller dette seg virkelig på landsbygda i Norge? Scenene fra pelsdyrfarmene er så groteske at jeg ikke orker å beskrive dem. Sjefen i Mattilsynet er også bekymra, og henviser til dyrevernloven som slår fast at «det skal tas hensyn til dyras naturlige adferd».

Naturlig adferd?! Hvordan kan ville dyr på opptil 4,2 kilo få noe i nærheten av «naturlig adferd» i et bur på 0,27 kvadratmeter?! Et sånt bur er forskriftsmessig! De unge dyra lever bokstavelig talt oppå hverandre, og spiser hverandre rett og slett opp. En bonde snakker rett fra levra, og omtaler hva «næringa» kaller «kannibalismetida». Naturlig adferd?

Behandlinga av dyr i bur er forkastelig i seg sjøl, og det gjør ikke saken bedre at næringa ikke har noe godt formål. Det fantes muligens en tid da menneskene hadde behov for å kle seg i pels, for å holde varmen. Det er lenge siden det forholdt seg slik. I dag er pelsen nesten utelukkende statusplagg for den nyrike fiffen i Kina og Russland. Et stort flertall av den norske befolkninga har for lengst snudd ryggen til en bransje som produserer pynteklær ved å mishandle dyra sine på det groveste.

Det kommer en utvalgsrapport mandag, der mandatet har vært å utrede «bærekraftig utvikling» eller «styrt nedlegging». Stortinget har bare én ting å gjøre, og jeg er ikke så opptatt av at nedlegginga skal være «styrt». Bøndene kan få noen måneder på seg til å stenge, og deretter motta for eksempel ett årsverk i etterlønn. Det fins nok av folk som mister samfunnsnyttige jobber, og som ikke er i nærheten av sånne ytelser.

Dyrevernerne som har brukt to år av sitt liv og skjult kamera for å lage denne dokumentaren, tildeles med dette Rønsenprisen som Årets Helt.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.