Arild Rønsen

Julemusikk? Ja - men helt annerledes

Hvis du skal handle julemusikk, gjør du lurt i å lytte til hva jeg nå har å si.

Ohio-kvartetten, der sentralen utgjøres av ekteparet Linford Detweiler (piano/bass) og vokalist Karin Bergquist, har holdt det gående siden tidlig på ’90-tallet. De har gått under radaren på de fleste nordmenn, men nå har du sjans til å ta igjen det tapte.

En mulighet er selvfølgelig WiMP og Spotify. Men hvis du skal gi bort – fysisk – ei juleplate i år, så har jeg et godt tips. Eller forresten – jeg har to gode tips.

De ga ut «Snow Angels» i 2007 – en klassiker for deg som liker julemusikk som ikke er julemusikk. Jula, og julas budskap, hviler over produktet – omtrent som tåka over et islagt vann du skal tilbakelegge på ski en tidlig 2. juledag. Men Over The Rhine serverer ikke noe påtrengende «nå er det jul og nå skal vi kose oss dere!»-budskap.

De spiller folk og blues, ofte sånne sanger du mener å ha hørt før (selv om de er flunka nye). Men det gjør ikke noe. For det knitrer i trekubbene i peisen. Akustisk musikk? For sure. Høres ut som det er spilt inn i stua til ekteparet – hvilket det kanskje er, for alt jeg veit.

Det eneste julealbumet jeg kommer på som kan måle seg mot dette, er Bob Dylans «Christmas in the Heart». Og da er vi temmelig nær stjerna i tretoppen!

Prøv deg på "Let it Fall", hvis du ikke umiddelbart tror meg på mitt ord. Eller "Bethlehem". Blir det vakrere nå, så tipper det over.

OVER THE RHINE
Blood Oranges in the Snow
Great/Speckled/Dog Records


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.