Arild Rønsen

Fins det et liv etter Idol?

Tone Damli og Maria Haukaas Mittet. De kan fort bli julas vinnere. Og de fortjener det.

Man skal ikke skue hunden på hårene, heter det. Nå har vel ikke verken Tone Damli eller Maria Haukaas Mittet mye å beklage seg over når det gjelder det ytre. Men mange av oss forbinder deres ytre, i overført betydning, med hva de opprinnelig ble kjent som. Idol-Tone og Idol-Maria. Flinke til å synge, ja vel – men det er ikke bare bare, til stadighet å bli forbundet med noe så belastende som Idol. Det er liksom enda verre enn Grand Prix, og verre blir det neppe.

Noen greier det, for all del – Jahn Teigen kom ut av GP med livet i behold, men … Ja, jeg tror du skjønner hva jeg mener. Men se så, om ikke begge disse jentene går jula i møte med høyst oppegående album i ermet.

Tone Damli presenterer 10 låter – albumet er ikke i salg før 17. november – som bare i utvida forstand kan kalles julelåter. Hun åpner for eksempel med «Når Himmelen Dette Ned» - og du drar kanskje kjensel på tittelen? Det handler om en coverversjon av Anne Grete Preus«Når Himmelen Faller Ned», og du bør ta poenget: Tone Damli, født i Sogndal, synger på en dialekt som ligger mye nærmere Ivar Aasen enn Bokmålsordboka. Det kler henne overmåte godt.

Sjangermessig ligger albumet midt i veikrysset mellom pop, visesang og tradisjonell underholdningsmusikk. Strykere, akustisk piano og ditto gitar, men også banjo, hardingfele og steelgitar.

Hun serverer tradisjonelle salmer som «Mitt Hjerte Alltid Vanker» og «Fager E Jordi», men rydder også plass til en spretten versjon av 60-tallsklassikeren «Vinter Og Snø». Her får alle med andre ord sitt; både de som forbinder jula med Jesus Kristus, og vi som i første omgang ser på jula som en god anledning til å spise ribbe, drikke øl og akevitt, og holde lange samtaler gående rundt juletaffelet.

Maria Haukaas Mittet ble født på Finnsnes i Finnmark, og vokste opp på Senja. Post-Idol velger hun samme vei som Tone Damli; hun synger på sin morsmålsdialekt. Musikalsk befinner de seg også i ganske likt landskap, om enn Maria Haukaas Mittet nok går lengre inn i visetradisjonen – den nord-norske visetradisjonen. Her er utelukkende låter signert nord-norske låtskrivere, som Arvid Hanssen og Ola Bremnes.

Det aller fineste øyeblikket inntreffer med «Det e hær e æ heime», produsert på et vis selveste Daniel Lanois ville nikka gjenkjennende til.

Haukaas Mittet knytter seg også an til den politisk radikale delen av den stolte, nord-norske visetradisjonen. Fantastisk flotte versjoner av «Folk i husan», og ikke minst «Elinors vise»! Ikke et ondt ord om Marit Mathisens original, men denne utgaven er virkelig rørende vakker. I disse strømmingstider er det ikke alltid like enkelt å finne ut hvem som bidrar – men det må da være Mathias Eick som spiller så nydelig trompet?

Så moralen er? Du skal ikke bare unnlate å skue hunden på hårene. Du skal heller ikke ta Idol for bare Idol. For noen, de flinkeste, fins det nemlig et artistliv i etterkant.

TONE DAMLI
Di Første Jul
Sony Music

MARIA HAUKAAS MITTET
Heim
RCA/Sony Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.