Arild Rønsen

Daniel Lanois vs. Bill Frisell - rått parti

Instrumental musikk kan være så mangt. Noe er interessant, noe er drit kjedelig. Daniel Lanois og Bill Frisell.

DANIEL LANOIS
Flesh And Machine
Anti/Epitaph

Kanadieren Daniel Lanois har en rekke album under eget navn bak seg, men er mest kjent som produsent for storheter som Bob Dylan, Peter Gabriel, U2, Robbie Robertson og Emmylou Harris. Han trives best i rolig farvann, noe superlyden på Bob Dylans superalbum «Time Out Of Mind» kanskje er det ypperste eksemplet på.

Årets Lanois-album befinner seg også helt der nede. Lange linjer, så godt som uten melodier. Mange vil nok kalle det ambient, og det kunne like gjerne vært signert hans gamle samarbeidspartner Brian Eno. Men lange linjer betyr ikke at det ikke skjer noe. Tvert i mot – her skjer det noe nytt ustanselig.

Lanois ønsker nok at vi skal lytte oppmerksomt, hvilket jeg da også har gjort. Men for meg fungerer det like godt som musikk til arbeidet – når man ikke vil bli forstyrra av tekst og melodi. «Flesh And Machine» er et flott stykke kunst, intet mindre.

BILL FRISELL
Guitar In The Space Age
Okeh/Sony Music

Helt andre karakteristika må i bruk i omtalen av årets album fra jazzgitaristen Bill Frisell. Nå spiller han ikke jazz lenger - men heller ikke verken pop, blues, country eller rock. Den legendariske gitaristen har gått hen og begått et slags show-album. Uten at det er særlig show. Hvis det er sånn gitaren bør høres ut i verdensrommet, skal jeg love på holde beina godt planta på jorda!

I min gamle platesamling hadde jeg av en eller annen grunn ei plate som het «Hammond Coctailparty». Det tenker jeg på i skrivende stund, mens Bill Frisell durer i vei så uinspirert at jeg må se en gang til på coveret for å kunne tro at det virkelig er Frisell som spiller.

Mon tro hva tidligere samarbeidspartnere som Jan Garbarek, Arild Andresen, Paul Motian og Elvis Costello mener i sakens anledning? Jeg tror opphavsmannen gjør lurt i å ikke sende dem et eksemplar i posten – selv om de vel har tilgang til strømmetjenester, de også.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.