Arild Rønsen

OnklP’s organiske hip hop – genialt!

Da hip hop ble rock. Og da rock ble hip hop. Ispedd litt reggae.

Så vidt jeg forstår, rår det full splid i hip hop-miljøet omkring det faktum at OnklP (Per Tøyen) har slått sine putler sammen med pønkbandet Oslo Ess. Flow og beats får en helt annen betydning, når et lys levende rockeband komper en reinspikka hip hop’er.

Nå er denne miksen for så vidt intet nytt under sola. Joe Perry og Steven Tyler lagde «Walk This Way» i anledning Aerosmiths album «Toys In The Attic» allerede i 1975 – en komposisjon som for alvor ble udødeliggjort i samarbeid med rap-gruppa Run – D.M.C. i 1986.

Hvorfor det blir «bråk» i hip hop-leiren? Jeg skjønner det. For de som sverger til DJ- og maskinkomp, blir samarbeidet mellom OnklP og De Fjerne Slektningene – altså Oslo Ess – helt feil. I utgangspunktet. Helt feil. Omtrent som å få folk som har hørt på AC/DC hele sitt liv til å like Steely Dan.

Sånn sett er navnet De Fjerne Slektningene genialt! For det er et stykke vei å gå mellom tradisjonell hip hop og tradisjonell rock. Men for oss sjangeroverskridende – jeg befinner meg i den flokken – er miksen … ja, genial!

OnklP framstår i dag som Norges viktigste tekstforfatter. Han når mainstream-publikumet mellom 15 og 40 på samme vis som Bjørn Eidsvåg når gamlisene. Et sted midt i mellom finner vi Lars Lillo-Stenberg. Alle de flinke jentene får ha meg unnskyldt, men norsk er nå norsk. «Styggen på ryggen» ville aldri blitt «Styggen på ryggen» om den var framført på engelsk! I hvert fall ikke for et norsk publikum!

OnklP åpner sitt andre album i lag med De Fjerne Slektningene med «Pust», en låt som faktisk har mangt og mye til felles med «Walk This Way». Her er det ikke lagt opp til at lytterne skal puste mye mellom slagene! Det er så flott gjort at det er til å grine av!

Men rap og reggae? En nydelig blanding, kort og godt. Slekta slekter innimellom på The Clash, men også på Kaizers Orchestra; «Stor i Japan» er som snytt ut av nesa på en av Kaizers’ mange, store slagere. Gjestevisitter fra Admiral P og Jaa9 fungerer også helt ypperlig.

Og «Styggen på ryggen» er virkelig en sann klassiker. En sånn låt der alt, absolutt alt, stemmer. Som deLillos’ «Neste Sommer». Visste du forresten at hælvete rimer helt perfekt på nærmeste?

OnklP & De Fjerne Slektningene
Slekta II
Hakaslepp Records/Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.