Arild Rønsen

David Bowie goes samtidsjazz!

David Bowie promoterer sin nye samleplate med … noe helt nytt!

Jeg er ikke helt sikker på om det verden nå trenger er enda et samlealbum fra David Bowie, men jeg er hundre prosent sikker på at han vekker fortjent oppsikt gjennom måten å lansere det på.

17. november kommer singelen «Sue (or In A Season Of Crime)». Det låter tvers gjennom fantastisk! Men du store gode milde; han utfordrer sine fans. Fins det en melodi her? Kanskje – men den er sannelig ikke lett å få øre på.

Det er ikke noe nytt at han går egne veier, ikke minst som komponist. Men dette er så skeivt at det slekter mer på tolvtonemusikk enn streit pop. Det er mildt sagt underlig at dette verket er signert mannen som lagde «Let’s Dance».

10’’-singelversjonen fader ut på over 7 minutter, mens jeg har fått tilgang til radioversjonen, som stopper på 4:03. Det åpner som jazz, la meg si i Charlie Mingus-tradisjonen. Ikke så mystisk, all den stund «kompet» er selveste Maria Schneider Orchestra – nåtidas kanskje fremste storband.

Sa jeg «radioversjon»? Vit at om denne sangen skal A-listes noe sted på norsk radio, må det bli hos Harald Are Lund.

Dere skjønner antageligvis at denne musikken ikke er så enkel å beskrive med ord. Men mye kan jeg si – den er full av disonnanser, for å si det veldig forsiktig. Her jobbes det ikke med «maj-7-akkorder», men saker og ting som er adskillig mer utfordrende.

Mannen hadde vært stum i offentligheten mesteparten av dette årtusen, inntil han i fjor vendte grusomt tilbake med The Next Day. «Sue (or In A Season Of Crime)» bærer bud om at vi har mye godt i vente. En verdensturné med David Bowie featuring Maria Schneider Orchestra? Det hadde vært noe!

DAVID BOWIE
Sue (or In A Season Of Crime) (singel)
Warner Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.