Arild Rønsen

Kan man føre dialog med denne gjengen?

Mystisk følelse: Støtter jeg virkelig amerikansk krigføring i et land der amerikanere strengt tatt ikke har noe å gjøre?

Jeg tror svaret må bli ja. Men siden jeg er innbitt motstander av væpna forsvar, må jeg forklare. Om jeg skulle delta i en prinsipiell debatt, ville jeg si omtrent som følger:

Vold avler vold. Cowboypolitikken fra 1800-tallets USA bør være historie – også i internasjonal forstand. Hva godt har kommet ut av amerikansk/vestlig krigføring i Vietnam, Irak, Libya, Indonesia, Afghanistan …? Intet.

Men hva gjør man, stilt overfor en militærmakt som bevisst dreper alle som ikke tror på samme gud som de sjøl tror på for fote? Så vil mange på venstresida si: Ja, men har ikke amerikanerne drept sivile for fote? Jo! De reine nedslaktningene av sivile i landsbyer i VietnamMy Lai - er skrekkeksemplet, selv om det er snart 50 år siden.


SVEN MOLLEKLEIV: Generalsekretær i Røde Kors.

Men tar ikke amerikanske droner også livet av sivile i Irak, Syria og Pakistan? Jo! Men de gjør det ikke ”med vilje”. Når Obamas droner rammer et brudefølge, er det som resultat av dårlig etterretning, ikke fordi de ønsker å ramme folk som skal feire et bryllup. Skandale, selvfølgelig – men det er likevel noe helt annet enn dette:

De godt utstyrte styrkene til Islamsk Stat (IS), som tusen år etter Olav den hellige, opptrer som Olav den hellige. ”Se på meg! Konverterer du til islam her og nå? Hvis svaret er nei, kutter jeg strupen av deg!”

Vi snakker med andre ord om det reine barbari. Kvinnene og jentene blir tatt som sexslaver, mennene blir drept. Halshugging. Massedrap i denne form: Menn blir beordra ned på kne, og skutt i nakken. Utrolig nok – en, i denne sammenhengen, human måte å dø på. Det fins vitner på at dette skjer, fordi en av de som skulle henrettes på mystisk vis overlevde massakren.

I TV 2 ser jeg at generalsekretær i Røde Kors, Sven Mollekleiv, sier at ”alle kriger ender med dialog mellom parter”. Han snakker riktig nok om Russland og Ukraina, men er det virkelig sånn at alle kriger kan ende med dialog? Hvem tror at man kan snakke IS’erne til rette? ”Hør her”, liksom – ”kan vi ikke ta en kopp kaffe, og komme til en minnelig løsning?”

Jeg er redd det ikke vil funke. Og hva er da løsninga? Annet enn å knuse barbarene, med militære middel? Det smerter å si det, men jeg ser dessverre ingen annen løsning. FN må på banen. Og Norge må bidra, med det som trengs – om det så er kuler og krutt.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.