Arild Rønsen

Kronprisen og Ap-lederen i samme båt

Kronprinsen og Jonas Gahr Støre velger likt. Signaleffekt, for hvem?

Strengt tatt gir jeg blaffen i hvor Ingrid Alexandra og Sverre Magnus går på skole, men jeg er streng i dette spørsmålet: Strengt tatt er jeg motstander av alle private skoler, på grunnskolenivå.

Om det var opp til meg, ville alle privatskoler på dette nivået vært lagt ned så fort som mulig – og da snakker jeg om alle typer. Montessori, Steiner, kristne, muslimske. Fra trinn 1 til trinn 10 bør alle norske elever gå i samme skole – hvilket ikke betyr at alle skoler skal være helt like!

Utfordringa må være å gjøre den offentlige skolen videre, breiere, mer fleksibel. Hvorfor kan man ikke ha «forsøksgymnaset» på grunnskolenivå – men i offentlig regi? Må man virkelig ty til private aktører, for å få klasserom «uten pult og kateter»?

Poenget er at venstresida biter seg sjøl i halen i skolepolitikken, så lenge den tillater – og gir statsstøtte til – skoler med såkalt alternativ pedagogikk, eventuelt de som er religiøst baserte. I mine øyne er dette enkelt:

Hvorfor skal ikke foreldre som er spesielt opptatt av matematikk få lov til å sende sine barn til spesialiserte matematikkskoler, når foreldre som insisterer på andakt om morgenen får lov, med statlig velsignelse, til å drive livssynsindoktrinering?

Enkelte av de som argumenterer for "valgfrihet" - altså privatskoler - snakker som om alle som går i den offentlige skolen blir like, det vi vel i gamle dager kalte "kommunegrå". Men er det sant? Jeg kjenner faktisk mange jeg gikk på skole sammen med som ikke akkurat er blitt kloninger av Arild Rønsen. Og godt er vel det!

Stram inn, sier jeg. Men dette blir selvfølgelig problematisk, så lenge nylig avgått statsminister gikk på privatskole, og nåværende partileder i Arbeiderpartiet sender ungene sine på privatskole. Da blir det, Martin Kolberg, vanskelig å snakke om «signaleffekt» når kronprinsparet gjør nøyaktig det samme.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.