Arild Rønsen

Jack White – nå også som The Rolling Stones

På sitt andre soloalbum briljerer Jack White i et mylder av hva rock har å by på av stilarter.

Men også som veldig mye annet, ikke minst som Jack White – for er det noe som særpreger denne mannen er det uforutsigbarhet. En illustrasjon: Han er veldig indie, men samarbeider plutselig like godt med Alicia Keys.

Hans andre solo-album åpner forrykende, med et pianospill det er lenge siden jeg har hørt maken til. Han flytter musikken ganske raskt over i virkelig bråkete indie-rock. Men – NB! – aldri den typen indie som for eksempel representeres av The Pixies og alle deres etterkommere; de som aldri blir lei av hva jeg kaller «sløve og smått ustemte gitarer». Som gitarist, befinner Jack White seg mer i Keith Richards-tradisjonen. Hardt og krystallklart uttrykk.

Denne gang låner han altså også av låtskriverarven fra The Glimmer Twins, mest fra den tida da Jagger/Richards lagde country-inspirerte blueslåter. Men her er mye mer, til og med fioliner som drar i hver sin retning – country og jazzrock!

Han er ei bråkebøtte, og det er vel derfor vi elsker ham?

JACK WHITE
Lazaretto
XL Recordings/Columbia/Sony Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.