Arild Rønsen

Har det rabla for NFF?

Rødt kort til folk som vil gå på fotballkamp med Regnbueflagget?

Homoaktivister ønsker å markere at fotball er for alle, og vil ta med seg Regnbueflagget inn på Ullevål stadion når Norge møter Russland lørdag. Men Norges Fotballforbund sier nei – ”her skal det bare være norske og russiske flagg”.

De som trosser forbudet, får klar beskjed: Gjør du ikke som vi sier, så kommer politiet og tar deg!

Jeg gnir meg i øya, og innrømmer at jeg egentlig ikke skjønner noen verdens ting. Det er mulig å forstå at den homofobe president Putin ikke vil tillate homosymboler på fotballstadion i Moskva. Men Norges Fotballforbund? I Oslo?

NFFs forhold til det russiske fotballforbundet må selvfølgelig være korrekt, og i den forbindelsen har homosaken neppe noen naturlig plass. Men denne saken har faktisk en parallell i striden om Nobelprisen og Norges forhold til Kina.

Det er vanskelig å se for de aller fleste, men i prinsippet er altså Nobelkomitéen uavhengig av Storting og Regjering. Ergo skal ikke Norge ”dømmes” for hva Nobelkomitéen bestemmer seg for. Slik forholder det seg selvfølgelig også i fotballen. NFF kan umulig ta ansvar for hva publikum gjør, så lenge publikum oppfører seg ordentlig. Og noe stort mer fredelig oppførsel enn å vifte med et flagg, er vel vanskelig å tenke seg?

NFF skal ”ha gitt beskjed” til politiet om at flaggbærerne skal vises bort fra stadion! Unnskyld, men er Norge nå blitt Dubai?

I denne saken kan fotballforbundet umulig ha loven på sin side. Hva om jeg skulle ønske å ta med meg FN-flagget? Som symbol på det flotte ved fotballen, at den virkelig er en internasjonal idrett som binder verdens folk sammen. Ville det også være ”forbudt”?

Her må noen lese ei lekse for de høye herrer som har kontor på Ullevål stadion. Ellers vil de oppleve at til og med folk som meg stiller opp med upassende flagg. Og det skulle tatt seg ut – TV-bilder verden rundt, av norsk politi som utviser fredsæle folk fra en fotballstadion, fordi de vil demonstrere at fotball er for alle!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.