Arild Rønsen

TROND GISKE: Faller i egen grøft.

Den 11. landeplage

Religiøse skoler: Trond Giske har falt i den grøfta han sjøl gravde.

I etikkspørsmål er det underlig å måtte forholde seg til Fremskrittspartiet. Men det må vi altså, siden de sitter der de sitter. Der, på regjeringstaburettene, går det faktisk an å mene at kristne skoler er helt okei, mens muslimske er fyfy. De er mot muslimske skoler av «integreringshensyn», men for kontantstøtte. Standpunktet er så håpløst at det strengt tatt ikke burde tas alvorlig. Men sånn har vi stelt oss her oppe i steinrøysa, at vi må ta reine idiotstandpunkt på alvor.

Men så havner også Arbeiderpartiet i skvis, i møte med egen praksis. Det er selvfølgelig en smashball til Erna Solberg, når hun fra Stortingets talerstol kan vise til at den rødgrønne regjeringa godtok 71 kristne skoler. Så hvorfor skal ikke hun godkjenne én muslimsk? Når Trond Giske forteller at det ifølge Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) er en menneskerett å opprette religiøse skoler, men ikke en menneskerett å få statsstøtte til å drive dem, må det være lov å spørre: Oppdaga han dette da noen mødre på Grønland i Oslo ville starte muslimsk skole? Hvorfor stansa han ikke offentlig støtte til de 71 kristne skolene?

Religiøst baserte grunnskoler er en uting, og det mener jeg ikke fordi jeg er ateist. Alle unger som bor i Norge bør gå på samme type skole, rett og slett fordi det er best for alle. Jøder som muslimer, rike som fattige. Fellesskolen er i sannhet noe veldig vakkert, noe vi må ta vare på. Men da må vi gjøre det med konsekvens; da kan ikke Trond Giske logre for Knut Arild Hareide omkring kristne skoler, og samtidig refse Erna for legalisering av islamskoler. Da faller han i Frp-grøfta, og nå befinner han seg faktisk der – i grøfta, sammen med Mazyar Keshvari.

Men Giske har rett – EMK har ikke sagt at det er en menneskerett å få statlig støtte til å drive religiøs indoktrinering. Fornuften har med andre ord alt på sin side i denne sammenheng. Legg ned de 71 kristne skolene. Eller i det minste; la foreldra betale hva det koster å ikke benytte seg av gratistilbudet som ligger der - fellesskolen.

Jeg understreker at dette er et standpunkt jeg har når det gjelder grunnskolen. 1. til 10. klasse. Hva foreldre, forhåpentligvis i samarbeid med sine barn, velger idet ungdommen er i ferd med å bli voksne – ja, det får da virkelig være et privat ansvar.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.