Arild Rønsen

Minipolet

Hvorfor var det ikke venstresida som fant opp Minipolet?

Mange vil være kjent med at jeg i det store og hele ikke heier på Erna & Siv. Men hvorfor i all verden skal vi overlate til dem å servere helt åpenbart fornuftig løsninger?

Minipolet Siv Jensen nå åpner for, en sånn løsning. Hun begynner med to utsalg, og anslår «hundre» i løpet av kort tid – «hvis forsøket er vellykket». Selvfølgelig vil forsøket vise seg å være vellykka. Her snakker vi om odds 0. For hva i all verden skulle skje, dersom dette forsøket ikke skulle bli vellykka?

Jeg hører på Ukeslutt i radio, og kommer i kontakt med folkedypet. Det handler om å fjerne rabatten for pensjonistene på trikk og buss og kino. De som «rammes», er ganske naturlig ikke tilhengere av Per Inge Torkelsen – som har bedt pensjonistene betale dobbelt på forestillingene! Et velretta stunt, spør du meg. For flertallet av dagens pensjonister behøver så visst ingen «honnørrabatt».

Men hva sier damene som spiser kake på café i solfylte omgivelser på Grønland, midt i hovedstaden? «Man kank’e regne med noa anna, med den regjeringa vi har fått nå!»

Noen ganger gjelder det å lytte til folkedypet, uavhengig av hvor tanketomme idéene kan virke. Det er sånn mange folk tenker, og hvorfor i all verdens land og rike skal ikke folk som bor langt fra en by, langt ute i hutiheita i Kongeriket – hvorfor skal ikke de få lov å kjøpe vin på legalt vis? Altså på et vinmonopol som ligger rett i nærheten?

Siv & Erna spør ikke Stortinget. De bare gjør det. Istedenfor å sutre, burde Arbeiderpartiet nå si: Fint! Utvid mer! La Rema 1000 få lov å ha egne minipol! Fins det noen fornuftig grunn til at folk skal farte timevis rundt omkring i bil eller t-bane for å få kjøpt vin til lørdagsmaten, så lenge det fins en stor butikk i nærmiljøet? Nei, det gjør faktisk ikke det.

Nå er Posten i store deler av landet flytta over i Butikk. En glimrende ordning. Sånn burde det bli med Polet også.

Men kommer noen glupinger på venstresida til å foreslå noe så enkelt? Nei. For fins det noen gode grunner til å hente stemmer fra folkedypet? Ikke det, nei.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.