Arild Rønsen

REKLAMEFRITT: Åse Katrine Myrtveit og Kai Sibbern i Verdibørsen.

Reklamens problem

Du verden! Er det virkelig slik at gravende journalistikk betales av reklameinntekter?!

Folk har et mystisk forhold til reklame, og nå tenker jeg ikke bare på alle som trykker «like» på en dustete artikkel som protesterer mot reklame i OL-sendingene.

Personlig skjønner jeg ikke dette. Jeg har sett mange timer OL-tv, og har fortsatt til gode å irritere meg over reklamen. TV 2 gjør dette skånsomt - i tillegg til at de gjennomgående har svært gode kommentatorer - og jeg har alltid ei bok eller en avis foran meg, som jeg kan bla i mens reklamen går over skjermen.

Mitt tips er at av de 100.000 som trykker «like» på at NRK må overta OL, mener 99.000 av dem at NRK-lisensen er alt for høy. Noen går åpenbart rundt i den tro at sendingene på NRK er «gratis», mens sannheten er at de koster skattebetalerne rundt 4 milliarder kroner. Det tallet skrives sånn: 4.000.000.000. Mange penger.

Enda mer mystisk blir det imidlertid, når vel ansette NRK-medarbeidere like åpenbart går rundt i samme tro. Kai Sibbern er en av to programledere i den flotte programposten Verdibørsen i NRK P2. I dag presterer han å stille dette spørsmålet til en professor:

- Du hevder at reklamen også finansierer den gravende journalistikken? Mener du virkelig det?

Ja, men selvfølgelig finansierer reklamen den gravende journalistikken! Hva er det Verdibørsen tror? At inntektene fra reklamen øremerkes kjendis- og sportsjournalistikken? Mens de gravende journalistene lønnes av abonnementsinntektene?

Det er med reklamen som med internett; den er kommet for å bli. Og jeg kommer til å tenke på en verdibørsaktig læresetning fra Nils Arne Eggen: - Du skal være forsiktig med å bekymre deg om ting du ikke kan gjøre noe med.

Den som på prinsipielt grunnlag er mot reklame, er mot journalistikk. God journalistikk koster penger - enten det handler om finans, politikk eller sport. Så enkelt er det.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.