Arild Rønsen

2000-tallets fiolinist

Fiolin og jazz … høres kjedelig ut? Lytt til Ola Kvernberg!

Han kan spille alt mulig, og er således en attraktiv musiker i nær sagt alle mulige bestillingsverk. Men mest av alt driver Ola Kvernberg sin egen virksomhet, og aller mest driver han den med sin egen trio. Her kommer nye og delvis omarbeida komposisjoner fra filmene «Nord» (2009) og «Eksperimentet» (2010) – og trioen leverer sitt mesterstykke, så langt i karrieren.

Musikken låter hypermoderne, men framføres altså på akustisk fiolin, ståbass og et enkelt trommesett. Likevel går tankene til det John McLaughlins ytterst elektriske Mahavishnu Orchestra – og det har nok mest med holdning å gjøre. Attituden. Disse musikerne angriper stoffet på samme måte som den sagnomsuste e.s.t.-trioen til Esbjörn Svensson gjorde. Ola Kvernberg Trio lyder så 2000-tall som overhodet mulig, og vil – under gitte omstendigheter – appellere til et bredt publikum, langt utafor jazzlandets grenser.

Det akustiske uttrykket til tross; de vasser i modernitet. Med fiolin i flere lag, får de «Best Intentions» til å låte nymotens – selv om det strengt tatt handler om en «bolero». Og Kvernberg kunne kanskje ha kosta på seg å nevne at «North» grunnleggende sett er en omarbeiding av samarbeidet mellom Warren G. & Sissel Kyrkjebø i «Prince Igor»? (Jeg lurer på om det egentlige opphavet ligger i Bolsoj-balletten, men det har jeg ikke hatt tid til å sjekke.)

«Northern Tapes» er et album for alle som ikke på forhånd har bestemt seg for at «sånne fiolingreier og jazz liker jeg ikke». Gå til verket med et åpent sinn, og du vil garantert få deg en positiv overraskelse!

OLA KVERNBERG TRIO
Northerns Tapes
Jazzland


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.