Arild Rønsen

Går 1400-tallets munk igjen - i Bjørvika?

32 mange hundre år gamle boksider. Mord i Bjørvika. og i London. Hva er sammenhengen?

Gert Nygårdshaug fabulerer, men driver ikke fri diktning. Mannen øser av sitt kunnskapshorn, i kraft av å være hva man må kunne kalle en slags allvitenskapsmann. Fins det noe i denne verden Gert Nygårdshaug ikke har litt greie på? I det spørsmålet tillater jeg meg å være en tviler.

Du som kjenner ham, er vant til å forholde deg til Drum som sjef. Nå sitter onkelen, Kripos-etterforskeren Skarphedin (flink med navn, Nygårdshaug) Olsen i førersetet. Etter å ha vært på besøk hos en gammel kompis, havner han midt oppe i et åsted. Mord, i samme blokka, et par etasjer ovenfor. Sjalusi. Fremmed sæd i sengeklærne. Hvordan i helvete har nøkkelknippet havna på balkongen? Skarphedin bestiller en sprettert.

Det handler om et gammelt skriftstykke ingen tidligere har greid å tyde. I London skal mannen som har knekt koden holde foredrag. Problemet er at han er tatt av dage. Men er han det? Den døde kroppen befinner seg i Bjørvika. Eller gjør den det? Kan noen være i London og Oslo – samtidig? Og kan det være hjelp å finne i beretninga om en skrivekyndig munk som levde på 1400-tallet?

Nygårdshaug liker å forholde seg til kristendommen, kanskje særlig katolisismen. Men han er ingen troende! Det er vel heller korrekt å karakterisere ham som en bekjennende ateist. For Nygårdshaug er alt dette noe stort tullball – reinspikka overtro, alt sammen. Og vi er vel flere som spør hva som er forskjellen på Tor og Odin og Jomfru Maria og englene? Mystisk dette, egentlig – at noe betegnes som «tro», som altså ydmykt skal respekteres, mens det andre kalles «overtro». Som om oppstandelsen og jomfrufødselen ikke er overtro?

Sånne tanker kan du gjerne ha i bakhodet mens du hygger deg med «Pergamentet». Lett og lødig litteratur – ja, faktisk! – som ikke flytter litterære grenser. Men som er særdeles underholdende. Du kommer til og med til å lære et og annet om hva som foregikk i forkant av Gutenberg.

GERT NYGÅRDSHAUG
Pergamentet
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.