Arild Rønsen

Morna til molboregler på Vinmonopolet!

Endelig liksom, nå blir det mulig å gå på polet Julaften?

Jeg begynner å bli rimelig lei av å høre Siv Jensen fortelle hva hun «leverer på». Men er det noe med «fornying - forenkling - modernisering», som venstresida ikke skjønner bæret av?

La oss ta dette med åpningstidene på Vinmonopolet, da – og jeg tar det for gitt at Siv Jensen på sin måte har «avklart» dette med sine støttespillere i Venstre og Kristelig Folkeparti. (Knut Arild Hareide liker det ikke, ikke sant? Men setter altså ikke hele Sundvollen-erklæringa i fare, ikke sant?)

Om jeg ser bort fra folk som strengt tatt mener det burde være forbudt å selge vin og brennevin her i landet, har jeg til gode å høre ett godt argument for at Polet skal være stengt på Pinseaften, Påskeaften, og Julaften - for ikke å snakke om på valgdagen.

Mandag 9. september 2013, altså valgdagen, åpna ølsalget på landets puber, som vanlig, klokka 08.00, og alle kranene var åpne helt fram til valglokalets stengetid. Mens Polet var stengt, og det var forbudt å kjøpe øl i butikkene! Alle som vil skjønne, skjønner at dette er et lovverk som ikke er på plass.


AKEVITT: Farlig dyr, spesielt på Julaften.

Siden det er søndag, og folk burde ha tid til å dukke litt ekstra ned i folkelig prosa, benytter jeg anledninga til å fortelle historia om ei unødvendig kostbar flaske akevitt. Jeg, som kanskje er på Polet fire-fem ganger i løpet av året, var på vei til søstera mi for å feire jul. Der i gården, er jeg så privilegert at mitt eneste ansvar er å kjøpe akevitt til julemiddagen.

Men, akk o ve. Utpå formiddagen slår det meg at … får jeg kjøpt akevitt på Julaften?! Dere veit svaret, og det hele endte i ei drosje til en kamerat med solid lager i kjelleren – og taxi fra Valle-Hovin til Oslo S – via Kjelsås! – og det er ingen billig affære, det kan jeg love deg! I hvert fall ikke med 200 prosent påslag for superhelligdag på taxtameteret!

Digresjon til side. Poenget er at disse regla – forbud mot ølsalg i butikk mens skjenking pågår i alle landets puber; forbud mot å kjøpe akevitt på vei til julemiddag på den for mange av oss praktisk talt eneste dagen i året vi besøker Vinmonopolet. Dette er reine molboregler. Umulig å forstå for noen andre enn de som har kjennskap til det historiske fellesskapet mellom arbeiderbevegelsen og bedehusbevegelsen. Et fellesskap som i dag er ikke-eksisterende.

Så kommer altså Siv Jensen her – og «leverer på»! Dette er ikke et viktig politisk spørsmål. Jeg kan irritere meg over dustete regler, men gidder ikke å gjøre det til «politikk». (Dessuten er jeg gammel nok til å kjenne til dette samrøret mellom Bedehuset og Folkets Hus.) Mitt tips er at den femdelen av Frp-velgerne som har hoppa opp på gjerdet etter valget, er tilbake i Sivs favn ved neste gallup. På grunn av åpningstidene på Vinmonopolet. Det handler ikke om at disse velgerne syns dette er «verdens viktigste spørsmål». Det handler om at «folk flest» - altså Frp-velgerne – er dritt lei av å få meningsløse og komplett uforståelige lover tredd ned over huet.

Burde Jens Stoltenberg ha gjort noe med dette i løpet av åtte år? Selvfølgelig burde han det. Han behøvde ikke engang ha tatt høyde for protester hos kristenfolket. Noen hengehuer i Senterpartiet? De er jo for å la bønda selge egenprodusert sprit, helt og holdent utafor Vinmonopolets kontroll!

Noen ganger kan det være lurt å huske at valg ikke vinnes med utgangspunkt i forskjeller langs de store linjene. Mange velgere opplever idiotregler som mye verre, som mye mer irriterende, som mye nærmere, enn kampen mot datalagringsdirektivet.

Her har venstresida en del å lære. Understatement, y' know?


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.