Arild Rønsen

Julie Brodtkorb som Komiske Ali

Det er så pinlig å høre på. Bent Høie og Julie Brodtkorb.

Mumle-Høie er ikke alltid like lett å bli klar på. Men Julie Brodtkorb – hun har helt fram til nå framstått som et fjellstøtt Høyre-kort. Alltid like klar. Stolt Feminist-Høyre. Helt til hun ble statssekretær.

Saken er jo pinlig enkel. Noen leger har i årevis brutt norsk lov; nekta å henvise abortsøkende kvinner til sjukehuslegen. For å ha begått disse lovbruddene, blir de nå av det Høyre-styrte helsedepartementet belønna med å få sin illegale praksis omgjort til legal virksomhet!

I statssekretær Julie Brodtkorbs tungetale blir dette til en seier for kvinnene, som nå altså «vet hvem de kommer til, når de søker sin fastlege». Forstå det den som kan. Julie Brodtkorb forstår det garantert ikke sjøl – et ståsted hun har felles med sine partifeller, byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo, og Heidi Nordby Lunde. Og ikke minst ordføreren i Bergen, Trude Drevland - som karakteriserer forslaget som "forhistorisk".

Dette blir altså ikke aktuell politikk verken i hovedstaden eller i Bergen, og her står vi ved et fullstendig uforståelig stadium i diskursen: Når ble det opp til kommunestyrene å forvalte nasjonal helsepolitikk? "Pasienten i sentrum?" Skal virkelig ikke kvinner i Kvinesdal forholde seg til samme lovverk som kvinnene i Oslo, Bergen og Tromsø?

Dette er den første virkelig store blemma Høyre/Frp-regjeringa går på, og den rammer selvfølgelig i første omgang det største regjeringspartiet – de som styrer Helsedepartementet.

Alle skjønner at dette er et håpløst knefall for Kristelig Folkeparti. Så hvorfor kan de ikke si det rett ut, Bent Høie & Julie Brodtkorb? Istedenfor å låte som Komiske Ali - han som kunngjorde at regimet hadde full kontroll, samtidig som amerikanerne destruerte statuen av Saddam Hussein midt i Bagdad sentrum?

Kan de ikke bare si det som det er, at dette er vi selvfølgelig helt imot – men har vi gått til sengs med Dagrunn Eriksen, så har vi gått til sengs med henne. Det føles særdeles ubekvemt, men her ligger vi. Og kan ikke annet.

Det hadde vært noe.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.