Arild Rønsen

Tor Milde har gått bort

Popjournalisten Tor Milde er død, bare 61 år gammel.

De fleste kjenner han som «Slemme-Tor», et tilnavn han pådro seg etter sin innsats som dommer i Idol. Jeg skal på ingen måte påberope meg detaljkunnskaper om den programposten, men utfra hva jeg har lest meg til, må det ha vært en påtatt rolle – i hvert fall delvis. For i virkelighetens verden var Tor snill som dagen er lang.

Men han var også kjent for å være ærligheten sjøl. Milde la ingenting i mellom, hvilket jeg sjøl fikk erfare opptil flere ganger – både i fysisk og mental betydning. Det hadde seg slik at musikkjournalistmiljøet (som den gang var relativt stort) feira 20-årsjubileum for utgivelsen av The Beatles«Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band». Festen ble holdt hjemme hos Asbjørn Bakke, den gang journalist i Nye Takter, nå i Aftenposten.

Vi skriver altså 1. juni 1987, og feiden mellom rockmagasinene PULS og Beat var på sitt aller heftigste. Det var da herrene Tor Milde og Marius Müller gikk sammen om den populære selskapsleken «hvem kan ta størst rennafart fra andre sida av stua for å deise opp i fanget til Arild Rønsen»! Det var ingen spøk! Ingen ble skadd (Nye Takters Geir Rakvaag la seg i mellom), og i dag er dette bare et morsomt minne.

Jeg traff Tor første gang sommeren 1985. Jeg var nyansatt redaktør i PULS, han var redaktør i popmagasinet Hits, som ble gitt ut av samme forlag. Jeg kom fra en relativt ryddig desk i Klassekampen, og mitt første inntrykk var av typen: Er det mulig å lage avis i denne rotehaugen? I sammenligning, hadde de som lagde «Fysikk på roterommet» det eksemplarisk ryddig. Men Milde fant tydeligvis en slags orden i kaoset, for Hits kom jo ut.

Vi ble aldri nære kolleger, ettersom Tor fort falt inn i favnen til redaksjonen rundt Beat. I dette miljøet starta han Topp, et blad som var helt likt Hits. Han hadde greie på det meste innen populærmusikken (og film), men var så avgjort best på pop. Mange vil nok betegne ham som nerd, godt illustrert gjennom at han ga ut boka «Listomania – det beste og the aller værste i pop og rock».

Tor Milde var Guds gave til ethvert lag som deltok i pop-quiz, men innen popmusikken – som anmelder – var han ikke nådig. Så vidt jeg husker, var det han som signerte en anmeldelse i Beat som i sin helhet gikk sånn: zzzzzzzzzz… Det handla om Phil Collins.

Våre kontroverser ble ganske snart historie, sånn at vi i moderne tid – de siste 15-20 åra – har vært gode kompiser, mest på telefon og i digital form. Og en sak kunne jeg ta for gitt: Om jeg spurte Tor om et eller annet finurlig i popmusikken, og fikk svar (det var ytterst sjelden han ikke hadde svaret i hodet, på flekken) – da behøvde jeg ikke flere faktasjekk.

Et vandrende popleksikon er borte.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.