Arild Rønsen

Av med alle hatter du har!

Resirkulert «nesten»-materiale? Nei! Springsteen er i absolutt toppform!

Underveis i «Wrecking Ball Tour» stakk Springsteen innom ikke mindre enn 16 studioer i Statene. Det har resultert i et oppsamlingsheat sjefen sjøl beskriver som «some of our best unreleased material from the past decade». Han kunne egentlig ha sløyfa dette «noe», for dette er oppsiktsvekkende kvalitet – fra start til slutt – og jeg kan like gjerne ta avslutninga med en gang.

«Dream Baby Dream», en cover av synt-postpunkerne i Suicede. En svært enkel tregrepslåt som handler om det stikk motsatte av selvmord. Come on baby, dry your eyes/Come on dream on dream baby dream/I just wanna see you smile/Come on dream on dream baby dream … Sangen åpner til tonene av et pumpeorgel, og avsluttes med stort orkester og kor. Fenomenalt fint.

I andre enden av albumet finner vi oslobaserte Tim Scott MConnels «High Hopes». Den duger som tittel på albumet, men ellers er den så som så. Litt stampete. Men kanskje skal den fortelle noe om Bruce Springsteens nåværende forhold til Barack Obama?

Og leiter du etter den politiske Springsteen, har du valgt rett skive. «American Skin (41 Shots)» - inspirert av drapet på den guinesiske immigranten Amadou Diallo i New York, 4. februar 1999 – sitter som støpt. Hvis man setter seg inn i New York-politiets situasjon, er det faktisk ikke det minste vanskelig å forstå hvorfor de oppfordra til Springsteen-boikott, for dette er i sannhet kruttsterk kost.

Little Steven er ikke med (han var sikkert på Lillehammer), men for en stand in Springsteen fant langs sin vei! Tom Morello er best kjent som gitarist i rap/metal-bandet Rage Against The Machine, og for noen kommer det sikkert som en overraskelse at en såpass eksperimentell gitarist kan skli som hånd i hanske inn i det ytterst tradisjonelle rockebandet til Bruce Springsteen. Men kan du spelle, så kan du kanskje spelle?

«Just Like Fire Wood» er … hvilken gladlåt! Dette er «Sherry Darling» og «Hungry Heart» og «Better Days» i en og samme sang!

Men tilbake til Tom Morello. Han får anledning til å opptre som andre leadvokalist i en gigantversjon av «The Ghost of Tom Joad». Denne sangen har reist langt siden den bortimot-akustiske og helt hede-originalen fra 1995. Her krones det hele. For en låt! Og for en gitarhelt Morello er! Noen vil nok mene soloen er i overkant tradisjonell heavyrock-gitar. Dem om det, i mine ører låter dette fetere enn fett.

Den ble skrevet under andre forhold - lenge før 11/9 og lenge før Wall Street kjørte landet i grøfta, nok en gang. Når den fungerer så bra i dag, 18 år etter, beviser det bare hvilken styrke som ligger i selve komposisjonen. «The Ghost of Tom Joad» er en kampsang, i ordets aller beste forstand – og jeg har en følelse av at dette bare er starten på et nært samarbeid mellom Morello og Springsteen. Morello støtter Occupy-bevegelsen og varsleren Bradley Manning, og jeg tipper han trekker i skjorteflaka for å dra bandlederen sin et par hakk til venstre. Disse gutta skulle jeg gjerne spist middag sammen med!

BRUCE SPRINGSTEEN
High Hopes
Sony Music/Columbia


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.