Arild Rønsen

Raga - helt annerledes, og helt likt

Meget bra. Men vær forberedt på å møte et helt annet Raga.

Åpningskuttet, singelen «Desperado», setter deg i god, gammal Raga-stemning. Tungt gitarriff, Iggy Pop-aktig, og velkjent lyrikk:

Vel jeg går nedover gata med hjertet mitt i hånda
Vil finne meg en kvinne som kan være min Madonna
Du trenger ikke være særlig rik eller vakker
Er så sultefora at jeg uansett takker

Michael Krohn henger på puben, på jakt etter «en engel som kan frelse min sjel», alt mens et fett orgel smyger seg inn i lydbildet. Intet nytt under sola, med andre ord. Men så skjer det noe. Eller rettere sagt – det skjer veldig mye.

«Pilgrim» kommer med stort strykerarangement! Hva blir det neste, tenker jeg – Raga Rockers med blåserseksjon og jentekor?! Nesten! For hva kommer ikke mot slutten av den stillegående «Ingen nåde», annet enn nettopp en blåserseksjon!? Musikere som like gjerne får styre innledninga til «Siste gang», sammen med twang-gitarer og piano.

Raga Rockers med sånn jålete jazzrock-bass? Nå har jeg hørt det også, men saken er at det funker – og «Krydder» byr på Krohn-lyrikk av ypperste klasse. Han er en mester i å få form og innhold til å stemme overens. Kort tilhugd, er stikkordet:

Hva koker i gryta di
Som gjør meg så salig og blid
At jeg glemmer det jeg vil si
Og gir meg lyst til å legge meg før klokka ni

Han synger om at det kanskje er på tide å falle til ro, men det er det ingen grunn til. Albumet ble utgitt 27. desember, altså 3. juledag – årets byttedag. De som veksla noe annet inn i «Faktor X» gjorde høyst sannsynlig en god handel. Men altså; dette er veldig langt unna «Maskiner i Nirvana».

RAGA ROCKERS
Faktor X
Columbia/Sony Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.