Arild Rønsen

Uffe Uffe Uffe

Hørt det før? Så visst. Men like förbannad bra! Jäcklikt bra, faktisk!

Kan man bli stilt for retten for å plagiere seg sjøl? Man kan vel ikke det, men tidvis balanserer han denne gangen på kanten av det akseptable. Åpningslåta, «Vi är inte arbetslösa», er «Förlorad värld» opp ad dage – og «Förlorad värld» er ingen hvilken som helst låt i Lundell-katalogen!

Det vrimler heller ikke av låtskrivere som rett og slett planker riffet til «Smoke on the water» - og kaller det sitt! Det gjør han faktisk, i «Gå på tvärs».

Men altså – det låter som ei kule. Lundell i sedvanlig, stort Springsteen-sound. Masse gitarer, like mange synther, glockenspiel, saksofon. Her er blytung rock; «Det går som smort», og her fins endog klare referanser til The Clash«L-Bows & Cash» hadde passa perfekt inn på «London Calling». Men det var jo ikke noen dårlig skive!

Tekstmessig er også alt som før. Han skriver om ungdommen – «När vi var kungar». En virkelig topplåt. Jeg tror denne mannen lengter som det reine helvete tilbake til tilstandene som bestemte hans liv i tida rundt «Jack». Og han er sintere enn noen gang. Fins det én mann i Sverige som ikke kjøper Nya Moderatarnas oppskrift for å «modernisere» folkhemmet, så heter han Ulf Lundell. En mann som bare har mye på hjertet! «Som en fyr i natten» inneholder så mye tekst at den kanskje burde vært en roman.

Dette er ingen «best of»-plate, tvert om. Her fins bare splitter nytt originalstoff. Men det låter likevel litt som «best of»; fordi det er så personlig Ulf Lundell – tvers gjennom. Du som liker denne mannen, vil garantert oppleve det samme som undertegnede. Først får du følelsen av å ha hørt det før – så blir alt med ett omgjort til pur kjærlighet. Lycklig! Lycklig!

Han er bedre live enn noen gang, i en alder av godt-og-vel 60. Med «Trunk» har han faktisk greid å framprovosere samme energi i studio. Han må ha følt det sånn, tror jeg, da han mixa ferdig «63 i november» – når han mimrer om å være ung og vill.

Uansett hva du kjøper i julepresanger; legg «Trunk» under treet, som en personlig gave til meg fra meg, eller hva det heter. Da kan alt annet egentlig bli helt stille.

ULF LUNDELL
Trunk
Parlophone/Warner Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.