Arild Rønsen

Hvordan ser egentlig en europeer ut?

«Og den antatte gjerningsmannen var av utenlandsk opprinnelse».

Enhver som tenker seg om, vil se at innholdet i ingressen er meningsløst. I New York har det blitt slått vitser om denne typen utsagn i flere tiår. For hvem har ikke «utenlandsk opprinnelse» i The Melting Pot?

Men i NRK er språkbruken gangbar mynt – i 2013. I forbindelse med et ran lørdag ble en politimann sitert på at gjerningsmannen hadde «utenlandsk utseende». I omtalen av det samme ranet brukte TV 2 betegnelsen «mørkhudet» - en presis observasjon som gir mening. For hva i all verden ligger i begrepet «utenlandsk utseende»?

Mannen som fyrte av skudd mot en fotograf i Paris, ble av den ellers forbilledlig språkmektige NRK-journalisten Wenke Eriksen karakterisert slik: «Han hadde europeisk utseende». Men hva i all verden er «europeisk utseende»? David Beckham? John Carew? Abid Raja? Anders Anundsen? Er ikke Hadia Tajik europeer? Doris Lessing ble født i Rhodesia; hadde hun «afrikansk utseende»?

Hadde Michael Jackson afrikansk eller amerikansk utseende? Eller var han kanskje i ferd med å bli europeer?!

Alle skjønner at dette bare blir tull. Og om det fins en mediekanal som bør holde orden i disse sysakene, så er det NRK.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.