Arild Rønsen

Klemz?

Et flertall for Høyre og Frp blir ikke 4. Det blir 2. Ifølge KrF’s nestleder.

Onsdag morgen og våkne opp til valgkamp. Muntert og interessant – jeg registrerer blant annet at jeg må til BBC World for å finne markering av at det i dag er 45 år siden Sovjet okkuperte Tsjekkoslovakia. Muligens ikke forferdelig viktig, men likevel et tegn på hvor uendelig sjølopptatt – skatt & skole & helse (og litt miljø) – den norske valgkampen er.

Jeg har tidligere skrevet om det faktum at de fire borgerlige partiene strengt tatt ikke er enig om noen verdens ting. De er enige om «et skifte», og dett er dett. I dag våkna jeg til et rabiat verbalt slagsmål mellom Michael Christian von Tetzschner (H) og Per Sandberg (Frp) om innvandringspolitikk. Underholdende! (Det var vel forresten ikke spesielt elegant av TV 2 å la Tetzchners ektemake kommentere opptrinnet, uten å opplyse om det familiære forholdet.)

Pesa: - Ikke ta den arrogante tonen overfor meg! Den tida e forbi!
Tetzscnher: - Du må sjekke tallene!
Pesa: - Det e du som må sjekke virkeligheten!

Men hvorfor lot ikke TV 2 oss se hele debatten? Der Abid Raja (V) måtte gå imellom og si at «gutter, dette ordner seg»!

I Politisk Kvarter i NRK P2 hadde Per Arne Bjerke innkalt Jan Tore Sanner (H) og Hans Olav Syversen (KrF). Bakgrunnen var gårsdagens oppslag i Dagsavisen, der Kristelig Folkeparti og Venstre lista opp 15 saker der de er akutt uenige med Fremskrittspartiet. Programlederen stilte det vesentlige spørsmålet:

"Hva skjer hvis Frp og Høyre får flertall alene"?

Jan Tore Sanner svarte med sedvanlig tåketale om at dette var «ren spekulasjon», idet han raskt la til at «de fire partiene peker ut en ny retning». Hvilken retning, må det vel være lov å spørre?

Men – NB! – Hans Olav Syversen, KrF’s nestleder, var usedvanlig klargjørende – muligens uten å være klar over det. Hør på dette:

"Hvis vi får et blåblått flertall, må jo Høyre og Frp styre".

Dette kan, slik jeg forstår det, ikke forstås annerledes enn at Kristelig Folkeparti blankt avviser å sitte i regjering sammen med Høyre og Fremskrittspartiet – dersom de blåblå partiene har flertall på egenhånd. Det er all grunn til å anta at Venstre har samme holdning.

Og dette er faktisk en vesentlig avklaring. Med mindre KrF og Venstre til sammen blir større enn Frp, er alt snakk om blågrønt samarbeid avlyst. Skal man lese noe ut av meningsmålingene, står altså ikke dette valget mellom blågrønt og rødgrønt. Valget står mellom blåblått og rødgrønt. Klokka 09.00 i dag, i direktesendt debatt med Jonas Gahr Støre, snakker da også Siv Jensen om «en ny kurs sammen med Høyre».

Om så skulle skje, at H, V, KrF og Frp sammen skal danne regjering – altså at H og Frp ikke aleine får flertall – ja, da … skal de jo temmelig raskt «sette seg ned» for å snakke om: Bistand – Asyl/Innvandring – Skatt – Oljeboring – Bompenger – Helse/Eldreomsorg – Handlingsregelen. Spørsmål der disse partiene som kjent er helt enig.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.