Arild Rønsen

Sirkus blåblått

Vi får trøste oss med at den politiske høsten vil bli hysterisk gøyal.

Det er fortsatt tid til å snu trenden. Men jeg innrømmer å glede meg til høsten, hvis de rødgrønne må gi fra seg makta. Min spådom er at det kommer til å bli et sirkus uten like. Selv om dét vel ikke akkurat er hva nasjonen behøver, sånn reint saklig sett – så kan det i det minste komme til å bli jævlig gøy!

Kristin Clemet er ideologisk fører for borgerlig samling, og som vanlig er det nyttig å lytte når hun snakker. Til TV 2 torsdag sier hun at tilstanden på borgerlig side i dag er «helt annerledes» enn ved tidligere valg. Hva som er «helt annerledes» oppsummerer hun slik: 1) De fire partilederne er enige om å «sette seg ned». 2) De er enige om at borgerlig valgseier skal gi borgerlig regjering. 3) De er enige om at Frp er en stuerein samarbeidspartner.

Kort oppsummert: Ikke noe politikk. None whatsoever. Sannheten er at det eneste de er enige om, er at Jens Stoltenberg ikke bør være statsminister. Ellers er kaoset totalt. Og noe av det jeg skjønner minst av, er Kristelig Folkepartis ståsted.

Knut Arild Hareide sier riktignok at det er «lite sannsynlig» at han vil sitte i regjering sammen med Siv Jensen – og årsakene er ikke vanskelige å få øye på. Det er nok å nevne bistand, alkohol, miljø, asylsøkere, skatt. Er det ikke bare i synet på Israel at Frp og KrF har noenlunde samme ståsted? Familiepolitikken? Er ikke alkoholen en del av livet i familien?

Likevel har Hareide prestert å garantere for en regjering der Frp deltar. Det eneste som kan få ham ut av klemma, er at Venstre og KrF til sammen blir større enn Frp – og det er svært lite sannsynlig. Jeg er sikker på at Erna Solberg også skulle ønske seg et slikt utfall, men det blir ikke mer sannsynlig av den grunn.

Med borgerlig flertall, er altså en regjering av Frp og Høyre det mest sannsynlige – med Venstre og KrF som «garantister» i Stortinget. Og det er da jeg gleder meg til å være flue på veggen under morgenmøtene oppe på statsministerens kontor. For med unntak av pressestøtta, er Høyre og FrP også bare enige om én sak – at de går «i samme retning» i skattepolitikken. Spriket mellom Høyres 25 milliarder i kutt og Frps 100 er sant nok betydelig, men her kan de sikkert finne et kompromiss.

Men jeg kan nesten ikke vente på å være vitne til at samferdselsminister Bård Hoksrud skal ha gjennom 0 i bompenger! For ikke «å flå bilistane»! Heller ikke at mumlefyrsten Bent Høie skal ha gjennomslag for økte egenandeler i helsevesenet, et standpunkt Siv Jensen kategorisk har avvist som «helt uaktuelt med Frp i regjering».

Og da har vi fortsatt ikke begynt på handlingsregelen! Som Frp mener er noe stort tull, men som Høyre garanterer for. 100 milliarder minus i bompenger, ubegrensa antall milliarder til flere politifolk og til privatklinikkenes sugerør i statskassa. Oppå dette, 100 milliarder i generell skattelette. Her blir det ikke mye handlingsregel!

Men moro kan det bli! Før Harald pent må be Jens om å holde nyttårstalen.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.