Arild Rønsen

Næmen!

Påvirkes Høyres politikk av at de får milde gaver fra milliardærene? Slett ikke!

Av alle dumme ting man skal høre gjennom en valgkamp, tar dette temaet faktisk kaka: Er det helt tilfeldig at Rimi-Hagen gir penger til Høyre, og ikke for eksempel til SV? Er det tilfeldig at LO gir millionene sine til Arbeiderpartiet, og for eksempel ikke til Venstre?

Påstanden er like idiotisk, uansett hvilken side i politikken den kommer fra, men i denne omgang går ordet til Høyres nestleder. Til VG sier han: «Selvsagt påvirker ikke de som gir oss økonomiske bidrag vår politikk».

Unnskyld meg, hvorfor i all verden skal Rimi-Hagen gi penger til Høyre – hvis gaven ikke skulle påvirke partiets politikk? Og omvendt: Hvorfor i all verden skulle Høyre gi titalls millioner i skattelette til Rimi-Hagen hvis ikke …?

Dette handler om noe så enkelt som klassesolidaritet. Høyre er i bunn og grunn et parti for rikingene, slik det har vært siden tidenes morgen. Derfor finner de naturlig sammen, Erna Solberg og Stein-Erik Hagen.

Sånn forholder seg naturligvis også på venstresida. Hvis Jens Stoltenberg adopterte arbeidslivspolitikken til Trine Schei Grande – ja, så hadde ikke Ap fått ei krone av LO.

Så kan man spørre i hvilken rekkefølge dette foregår. Men det blir akkurat som å diskutere høna og egget. Det eneste mystiske i dette spillet, er at noen i det hele tatt kan komme på å tenke tanken at det ikke forholder seg slik.

Tror noen virkelig i fullt alvor at Høyres skattepolitikk ikke påvirkes av at de største bidragsyterne også er de som tjener mest på at formuesskatten skrotes? Tror noen i fullt alvor at Arbeiderpartiets politikk ikke påvirkes av at så godt som hele valgkampkassa betales av LO?

Da er man i så fall over i avdelinga for å tro på Julenissen. Og han kommer vel i hvert fall ikke vår vei så tidlig som 9. september?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.