Arild Rønsen

Statoil har ikke råd til å betale norsk lønn!

Statoil vil outsource hundrevis av arbeidsplasser. Fordi bedriften ikke har råd til å betale norske lønninger!

Noen ganger er det sånn at man ikke egentlig tror hva man hører. I dag er en sånn dag. Jannik Lindbæk Jr. er leder for Statoils avdeling for medierelasjoner. Til TV 2 sier han at Statoil er satt til å forvalte aksjonærenes interesser på best mulig vis, og derfor må jobbe "kostnadseffektivt", for å "bevare konkurranseevnen". Altså – tjene mest mulig penger.

Siden Staten er største eier i Statoil er det nok mange av oss som vil mene at «aksjonærenes interesser» også omfatter det å skape arbeidsplasser i Norge. Men sånn tenker ikke superkapitalister som opererer med hele kloden som virkeområde. Ikke en gang dét er igjen av kapitalistenes mantra fra den dagen kapitalismen oppsto: «Vi driver ikke utbytting! Vi skaper jo arbeidsplasser!»

I notatet som i dag er lekket ut, trekkes det blant annet fram at utgiftene til en norsk regnskapsfører er 60.000 i måneden, mens samme tjeneste i Baltikum kan kjøpes for 8500. Det er helt sikkert korrekt, men det må være lov å spørre:

Hvis Statoil – av alle! - ikke har råd til å betale norske lønninger? Hvilken bedrift har da råd til å betale norske lønninger? Hva blir det neste? At Rune Bjerke flytter DNBs regnskapsavdeling til Riga?

Jeg har ingen illusjoner om å nå fram, men skulle ønske meg en politiker som nå kunne si det flertallet av oss tenker: Nå må vi skjerpe oss her hjemme!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.