Arild Rønsen

Overvåking av Facebook og Twitter?

Hvordan «avlytter» man Facebook og Twitter? Ulovlig?

Jeg tviler overhodet ikke på at amerikanerne bedriver ulovligheter på nettet. Det er allerede bevist at britene har samme uvane – og det fins overhodet ingen grunn til å tro at ikke også kineserne, russerne og franskmennene har nøyaktig samme uvane. Liksom internett har kommet for å bli, har spionasje på internett kommet for å bli.

Men – spionere på venner? Det har skjedd i all tid, og kommer til å skje til evig tid. Altså er EUs protester ikke annet enn spill for galleriet – i hvert fall før ett av medlemslandene lar Edward Snowden få asyl. Hvilket er like sannsynlig som at Espen Barth Eide skal innvilge varsleren asyl i Norge. Turbulensen etter Nobelprisen til Liu Xiaobo inviterer ikke akkurat til diplomatisk bråk med en supermakt, aller minst USA.

Hvor mye ulovlig har amerikanerne gjort? Min ryggmargsrefleks sier at den ulovlige overvåkinga har vært og er massiv. Sånn sett – intet nytt under solen. Men jeg syns det stilles alt for få kritiske spørsmål til hvor mye ulovlig som foregår. Jeg mener; hvor ulovlig er det mulig å «overvåke» Twitter og Facebook? Er ikke hele vitsen med Twitter og Facebook at folk frivillig deler informasjon med offentligheten? Og ærlig talt – det går ikke an å være så naiv at man tror en «lukka Facebook-profil» skal være brannmur mot CIA, FBI, NSA og tvillingene i Kina og Russland.

Blir jeg overvåka om amerikanske myndigheter leser denne artikkelen? Nei. Tvert i mot. Min hensikt er å la offentligheten ta del i mine tanker. Og den offentligheten innbefatter PST og NSA. PST følger meg på Twitter, og det er jeg selvfølgelig glad for. Hvis jeg har noe på hjertet etterretningstjenesten ikke bør få vite om, bør jeg på min side være såpass fornuftig at jeg ikke benytter meg av elektroniske sendinger.

Og dette er vel noe vi strengt tatt burde ha visst, helt siden Arbeiderpartiets generalsekretær Ronald Bye satt med hodetelefoner og avlytta møter i Folkets Hus på 60-tallet?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.