Arild Rønsen

Nyheter i TV 2?

Bryllup i Sverige. Det mystiske er at ellers oppegående mennesker ser ut til å ta dette freakshowet på fullt alvor.

TV 2 Nyhetskanalen er min favorittkanal, i den forstand at det er den TV-kanalen jeg uten sammenligning bruker mest tid på. Det er derfor jeg gidder å bry meg om bryllupet. Og jeg spør meg altså: Hvorfor?

Eller for å si det med kanalens utsendte, Anne Fredrikstad: «Asså, samtidig er hun jo lissom Sveriges prinsesse!»

Hvorfor bruker Nyhetskanalen to kroner på dette tøvet? Vi snakker om ei ung dame som til nå ikke har gjort noe annet i livet enn å være forlova, ikke forlova, gift – og ganske sikkert skilt, om ikke alt for lang tid. I tillegg har hun absolutt ingen verdens betydning i svensk statsskikk. Siden Victoria har fått sin Estelle, er Madeleine nummer 150 i arverekka, eller noe sånt. Med andre ord: Totalt uinteressant – også i royal forstand.

Må vi virkelig høre på reportere som snakker om at «kjolen virker som svensk midtsommer, selv i italiensk design»? Og tenk, dere - oppå det hele; dette var et privat bryllup, ikke på statens regning. Knugen betalte av egen lomme! Can anybody tell the difference?

Og når det kommer til Carl Gustaf. Ifølge min favorittkanal var det han som satte foten ned for at hans datter Madde skulle gifte seg med sin forlovede Jonas – fordi Jonas hadde vært utro! Carl XVI Gustaf, Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte – som er tatt på fersken i et titalls horehus! «Jag minns inte, kommer inte i håg …».

Nyhetskanalen: «Og nå ser vi virkelig strukturen i kjolen. Det er en type blonde!» Jeg har faktisk en viss respekt for eksperten på dilldallet, Kjell Arne Totland. Ekspert er ekspert, og ekspertise skal man ikke kimse av. Adskillig mer bekymringsfullt er det, at TV 2 Nyhetskanalens ankere opptrer som at de tar dilldallet på fullt alvor: «Dei ser jo så lykkelige ut!» Nyhetskanalen feira det som en triumf, det faktum at kanalens utsendte tilfeldigvis hadde gått på brudgommen på gata i Stockholm, og sagt god dag!

Nyhetshjulet ser jeg Aksel Lund Svindal snakke ned diaréen i alpintroppen: «Kjipt, men noen ganger er det fornuftig å oppføre seg som folk. Ikke bli hysterisk.»

Dermed forlater jeg Nyhetskanalen, til fordel for Bob Dylan. The Groom’s Still Waiting at the Altar.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.