Arild Rønsen

Hjelp - det var Carl I. Hagen som redda oss!?

Vil Carl I. Hagen stå igjen som Munchs redningsmann? La oss håpe det!

Endelig skjer det noe rundt Munchmuseet, og jeg kan ikke forstå annet enn at det er Carl I. Hagens innspill som har satt fart i sakene. Fortgang er muligens et noe for sterkt uttrykk, men målt mot stillstanden som har vært framherskende de siste 10-20 åra er det fristende å ty til.


HADIA TAJIK: Hun kan få åpne både OL og det nye Munchmuseet.

Hva har skjedd? Carl Ivar har foreslått å opprette en stiftelse bestående av Staten & Kommunen & Private. Genialt. Edvard Munch ga riktig nok sin samling til Oslo kommune, men det behøver jo ikke bety at kommunen skal forvalte den til evig tid. Ganske spesielt ikke, når det viser seg at kommunen beviselig er ute av stand til å forvalte sitt forvalteransvar. («Jævlig dårlig setning», som Anne Grosvold sier når hun korrigerer seg sjøl.)

Uten å omfavne Carl I. Hagen tar Arbeiderpartiets neste statsminister, nåværende kulturminister Hadia Tajik, det nødvendige grep. I sedvanlig klartekst sier hun det veldig enkelt: Om Oslo kommune greier å komme opp med en søknad, slenger hun penga på bordet.

Men greier hovedstadens politikere å samle seg om en søknad? Nå som de statlige milliardene – for det er det vi snakker om – ligger i potten? That’s the question! De har nå fått servert på sølvfat en mulighet til å komme seg ut av den pinlige posisjonen de sjøl har satt seg i – men det skulle ikke forundre meg om de skusler den vekk!

Nå burde vi virkelig låse dem inne, i konklave. Jeg anbefaler dem rett og slett å glemme lokaliseringa, og si som sant er, at dette greier ikke vi å bli enige om. Gjør dette i tre omganger. 1) Opprett Carl Ivars stiftelse. (Men den bør ikke få det navnet!) 2) La stiftelsen avgjøre hvor museet skal ligge. 3) Så tar Staten mesteparten av regninga.

Send ut hvit røyk.

Da er mitt tips at det står et flunka nytt Munchmuseum ferdig på Tøyen, akkurat i tide til at Oslo ønsker velkommen til olympiske vinterleker i 2022. Og den offisielle åpninga kan kanskje like godt foretas av statsminister Tajik?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.