Arild Rønsen

OL i Oslo 2022?

Hvem skal ta seg råd til å arrangere vinter-OL, om ikke Norge kan gjøre det?

Sponsorkongen Jacob Lund sier til TV 2 Nyhetskanalen at et Vinter-OL i Oslo 2022 ytterligere vil marginalisere idrettene vi er gode i. Som for eksempel langrenn. Han tar feil.

Det er korrekt at ikke så mange i verden er interessert i hva Marit Bjørgen og Therese Johaug bedriver i skiløypa. Dette har med geografi og klima å gjøre, og det faktum at de norske jentene er noe innihelvete gode til å gå på ski. Skal vi be dem trene mindre, for at andre nasjoner skal komme på pallen? Alle skjønner at noe slikt vil bryte med selve toppidrettens idé.

Blir langrenn mindre marginalisert om øvelsene legges til Garmisch? Nei. Faktum er at vi må leve med at Petter Northug Jr. er konge i Norge, og litt i Sverige. Rundt omkring ellers i verden veit ikke folk hvem han er. Og – dette fenomenet er ikke av ny dato. Lag en gallup der du spør hvor mange i verden som kjenner Sixten Jernberg, Harald Grønningen, Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie – og jeg skal fortelle deg at det sjeldne prosentantallet 0 vil dukke opp før du for sagt B for Bjørgen!

Bør Norge så betale 20-30 milliarder for å arrangere vinter-OL? Jeg mener svaret er ja, ikke minst som følge av det faktum at vi jo faktisk er blant de relativt få i verden som er interessert! Hvem skal ta seg råd til å arrangere vinter-OL, om ikke verdens rikeste nasjon kan gjøre det? Om vi får OL i 2022, er det 28 siden sist gang, på Lillehammer. Det er da vitterlig ikke veldig ofte?

Vinner Norge som nasjon noe på dette? Ja. Vi viser at vi tar ansvar, i et felt der vi har spesielt god grunn til å ta ansvar. Og vi får en kjempefest for folket! Bare det i seg sjøl, er jo verdt et par milliarder!

Alternativet er rett og slett å legge ned olympiske leker i de idrettene nordmenn har best forutsetninger for å lykkes i. Trist som faen, om noen spør meg.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.