Arild Rønsen

Dylan og religionen

Nå må kristenfolket dempe seg litt, og nå snakker jeg om Bob Dylan.

Eller mer presist – alle som ønsker å tolke Bob Dylan inn i en religiøs sammenheng jeg tror han vil betakke seg for.

Bob Dylan har gitt ut nesten 50 album, hvorav tre kan karakteriseres som «kristne». Der var han til gjengjeld veldig kristen! Mest ekstremt er uttrykket i «Saved» (1980) – et album som, trass i at han lyder som en predikant, inneholder noe av den fineste rockemusikken som ble presentert på den tida.

Men jeg blir så lei av folk som insisterer på at den kristne Bob Dylan er den egentlige Bob Dylan. For alt jeg veit, bekjenner han seg fortsatt til kristendommen. Men det han driver med nå til dags, er dypdykk i The Great American Songbook – låtmateriale skapt i syndens pøl, Manhattan.

Men vandra ikke også Jesus blant horer og halliker? Jo, det gjorde han visstnok. Men jeg har for lengst fått nok av folk som tolker Dylan inn i denne sammenhengen, fans som mest av alt ønsker seg tilbake til konserter der Dylan utelukkende gjorde låter fra «Slow Train Coming», «Saved», og «Shot of Love». Faktum er jo at Dylan anno 2017 aldri spiller disse sangene.

Sosiologen Anders Skalå signerer en artikkel i Klassekampen (26. oktober) der han siterer religionsviteren og teologen Stephen H. Webb: «For det han har oppnådd så langt i livet, kan han bli anerkjent som en av de største amerikanske teologene på den siste halvdelen av det 20, og starten på det 21. århundret.»

Give me a break. Hvis Bob Dylan skal betraktes som en av de største amerikanske teologene, må Tron Øgrim være Norges største politiske teoretiker.

Jeg er for tida vokalist i et band som utelukkende spiller Dylan-materiale – Dylan Bonanza. Vi planlegger en lengre reise til landets kulturhus, der vi vil holde en slags forestilling om Bob Dylan. Av drøyt 20 låter på repertoaret, gjør vi én fra den religiøse tida. Det mener jeg setter Dylans religiøse framferd i rett perspektiv.

Men så kan vi kanskje alle være enig med poeten? «It may be the devil/Or it may be the Lord/But still you gonna have to serve somebody».


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.