Arild Rønsen

Bob Dylan til Nobelkonserten 11. desember?

10. desember mottar Bob Dylan Nobelprisen i litteratur i Stockholm. Dagen etter avholdes årets Nobelkonsert i Oslo.

Jeg medgir at jeg har trengt et par dager for å fordøye det inntrufne. Jeg sto og skreiv på en artikkel, med Therese Johaug på tv. Plutselig ble tv-bildet endra, og jeg tenkte – hva har de gjort med interiøret på Ullevaal Stadion nå? For ytterst i høyre billedkant kom en hvit dør med gull-krimskrans til syne. Og ut steg hun, sekretæren i Svenska Akademien:

- Nobelpriset i litteratur år 2016 tildelas – Bob Dylan.

Jeg var så uforberedt som overhodet mulig. Jeg mener; litteraturprisen har en tendens til å gå til forfattere jeg aldri har hørt om, og som jeg sannsynligvis aldri kommer til å lese. Når det er sagt, er jeg blant mange som år etter år har mast om at Bob Dylan måtte være rett mann. Men jeg trodde ærlig talt aldri jeg skulle få oppleve det.

Jeg hoppa i taket, og skreik et fullstendig vilt JA! Jeg veit ikke om jubelbruset kunne høres i hele borettslaget, men mye tyder på det. To minutter over ett sto i hvert fall naboen på døra med et glass: - Gratulerer, Arild! Som om det var jeg som hadde fått Nobels litteraturpris!

Vel er jeg stolt medlem av et band som reiser rundt og spiller Dylan-låter – Dylan Bonanza. Men det får være måte på, tenkte jeg – og inviterte naboen sporenstreks inn over dørstokken. Deretter fant jeg fram min favorittlåt akkurat den dagen – sånt skifter fra dag til dag – «Positively 4th Street». Dag Solstad skreiv en gang om en «indre jubel», og nå følte jeg den, idet jeg hengte meg på i åpningslinja: - You’ve got a lotta nerve to say you are my friend … Skål, Zimmerman!

Noen mener det ikke sømmer seg å gi en litteraturpris til en som skriver sangtekster. Det er selvfølgelig det reine nonsens. Dario Fo og Harold Pinter, som skriver for teaterscenen, har fått prisen. På morgenkvisten fredag drømte mange om Jon Fosse, som også først og fremst er kjent som dramatiker. Så hvorfor skulle ikke klodens fremste sangtekstforfatter være kvalifisert?

Sannheten er jo at Bob Dylan tilfredsstiller absolutt alle krav som kan stilles til mottakeren av en litteraturpris. Han har ikke bare skrevet hele sitt liv; han har bokstavelig talt skrevet et helt liv! Vil det være mulig for framtidige generasjoner å forstå USA i det 20. og 21. århundre – uten å forholde seg til Bob Dylans tekster? Svaret er nei. Det vil være komplett umulig.

Men, altså: Nobelkonserten! Jeg har latt meg fortelle at Dylan i disse dager ikke er spesielt hypp på å svare på telefon. Men jeg nekter å tro at sjefene i Nobelsystemet ikke greier å komme gjennom. Kanskje er programmet spikra? Ærlig talt – et kvarter med Bob Dylan på scenen kan umulig spolere opplegget. Tvert imot – innslaget ville utvilsomt heva arrangementet til nye høyder!

Kanskje han verken kan eller vil? Mulig, det gjenstår å se. Men denne henvendelsen må komme. Og ifølge turnéplanen har han fri 11. desember.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.